MUP: Napad na policiju u Zvorniku izveo Nerdin Ibrić

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je večeras oko 19 sati u policijsku stanicu u Zvorniku upao napadač i počeo pucati, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milan Salamadija.

Ubijeni policajac je Dragan Đurić, dok su ranjeni Stevo Milovanović i Željko Gajić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, potvrdio je kako je napad izvršio Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, iz okoline Zvornika.

Nerdin Ibrić, kako saznaje sarajevski Dnevni avaz, rođen je u Kučić Kuli kod Zvornika, gdje je i živio.

Imao je godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

Ibrić je, zajedno sa svojom majkom, bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu.

„Njegov komšija ispričao je policiji da se u poslednje vreme u džamiji izdvajao i ‘molio po vehabijskim pravilima’. Lukač kaže da, prema tome, za sad sve upućuje na to da je pripadnik tog pokreta. Bio je sam prilikom napada na policijsku stanicu. Uviđaj i dalje traje“, javila je iz Zvornika novinarka Al Jazeere, Nataša Krstin.

Načelnik opštine Zvornik navodi da je napadač Ibrić završio Medicinsku školu i da je bio uzoran građanin.

Posljednjih mjeseci, prema riječima komšija, počeo je čudno da se ponaša, javila je Krstin.

Lukač je naglasio kako je napad “izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca“.

On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

„Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre“, rekao je Lukač.

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Ivanić: BiH na udaru terorista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, za Al Jazeeru je kazao kako je „očito da je riječ o terorističkom aktu i da je to pokazatelj gdje se BiH nalazi“.

„Ona se nalazi na udaru terorista, pred time se ne mogu zatvarati oči kao ranije. Ovo nije udar samo na stanicu policije RS, ovo je udar na slobodne ljude, na našu djecu i ova bitka se mora dobiti. Odgovornost je na političarima da do kraja osude ovaj čin i pristupe borbi protiv terorizma. Ovo ne smije biti ignorisano već se mora osuditi na najoštriji način“, istakao je.

Dodao je kako se protiv terorizma mora boriti jer će „to zlo pokucati na svačija vrata“.

On je kazao kako je za sutra zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH, te potvrdio kako su večeras u Istočnom Sarajevu održane konsultacije članova bh. institucija iz RS-a.

Novinarka televizije BH Mirjana Mićić, koja se ranije javila u program Al Jazeere, navela je kako je malo detalja poznato, kako su poznate razne verzije napada, te da je uviđaj u toku.

„Mi smo vidjeli jednog ranjenog u bolnici. On je imao povrede u predjelu grudnog koša, dok je drugi povrijeđen u ruku. Malo očevidaca bilo je ispred stanice i prisutne su razne verzije. Ono što se zna jeste da je oko pola osam ili ranije, nepoznato lice ušlo u zgradu policije i pucalo iz puške. Krvi ima na ulici, sve je poprilično dramatično“, kazala je Mićić.

Oštra i represivna akcija

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, večeras je u izjavi za portal Klix.ba kazao kako se u Zvorniku dogodio teroristički akt, da se ovakve stvari više neće tolerirati i da će u saradnji s Tužilaštvom BiH, otpočeti oštru i represivnu akciju.

„Mi više ne možemo tolerisati ovakve stvari ni u kakvom obliku. Zapali smo u ogromne probleme i ako se ne suprotstavimo tome, samo ćemo sve dublje tonuti. Sa Tužilaštvom ću naći konkretan odgovor na ove probleme“, rekao je kratko Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, izjavio je Srni da je nakon napada u Zvorniku, Direkcija pojačala osiguranje štićenih objekata, te da je na vezi sa svim policijskim agencijama u BiH.

Kontrole na ulazu u grad

Članovi porodica povrijeđenih policajaca ispred Opšte bolnice Zvornik, očekuju vijesti budući da je u toku operacija jednog od policajaca.

Miroslav Prodanović, dežurni hirurg je rekao novinarima da su poslije 19 sati u hiruršku ambulantu dovezena tri policajca od koji je jedan preminuo. Drugi je zadobio prostrelnu ranu desnog ramena i izvan je životne opasnosti, a kod trećeg su povrijeđene obje šake i on je na operaciji, javlja agencija Anadolija.

Policija na ulazu u Zvornik pregleda vozila koja ulaze u grad, na gradskim ulicama i u blizini objekata institucija te vjerskih objekata pojačane su mjere sigurnosti.

Jedan od poznanika ranjenih policajaca, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je „sreća u nesreći što napadač nije uspio ući u stanicu policije jer bi tako ubio više ljudi“.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, u izjavi za Federalnu televiziju, osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku, prenosi Fena.

Inzko je istaknuo kako je, nakon napada u Bugojnu i na Američku ambasadu u Sarajevu, napad u Zvorniku posljednja opomena.

Međutim, naglasio je da ne očekuje destabilizaciju situacije u BiH, već još bolju saradnju policijskih agencija u BiH.

Ocijenio je da će napad u Zvorniku loše odjeknuti u svijetu, ali da „građani moraju biti jedinstveni“.

Izvor: Al Jazeera i agencije