Lideri Zvornika pozivaju na mir i saradnju

U napadu koji je izveo Nerdin Ibrić, poginuo je jedan, a ranjena su dva policajca (Al Jazeera)

Predsjednik skupštine općine Zvornik Mersad Mehmedović i načelnik Zoran Stevanović, zajedno pozivaju na mir i saradnju sugrađana nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je, u ponedjeljak navečer, ubijen jedan, a ranjena dva policajca.

Čelnici zvorničke općine nadaju se kako ovaj događaj neće utjecati na međuetničke odnose i saradnju koja je u tom području bila dobra.

Mehmedović i Stevanović napad na policijsku stanicu smatraju izolovanim i nadaju se da će tako i ostati, te ističu kako su mir i tolerancija neophodni.

Ministar unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Dragan Lukač, kazao je ranije kako je napad na policijsku stanicu u Zvorniku izveo 24-godišnji Nerdin Ibrić.

Lukač je, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu sa srpskim predstavnicima u vlastima Bosne i Hercegovine, istakao kako je poslana jedinica do Ibrićeve kuće gdje počinju istražne radnje, te da će policija RS-a poduzeti sve i rasporediti dodatne snage da sutra među lokalnim stanovništvom ne bi bilo incidenata.

Istakao je kako je potrebna saradnja sa svim nivoima vlasti u BiH, te kako je bio u kontaktu sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je tražio podršku policije zbog uznemirenosti tamošnjeg stanovništva.

U Srebrenici je večeras u potpunosti aktivna policija koja na nekoliko lokacija kontrolira sva vozila i lica, osigurava institucije i međunarodne organizacije kao i Osnovni sud u Srebrenici, javlja lokalni portal eSrebrenica.

Medijske reakcije

Mediji u regiji prenijeli su večeras vijest o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku.

Napad na policajca je napad na institucije sistema i to ničim ne može biti opravdano, rekao je večeras za FTV predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te dodao kako policajci zaslužuju poštovanje jer svakodnevno riskiraju svoje živote.

„Ovo je jedna situacija iz koje moramo izaći smireno i hladne glave. Ja pozivam institucije sistema da rade svoj posao. Siguran sam da će država BiH i sve institucije znati odgovoriti na ovakva dešavanja“, rekao je šef državne Vlade.

On je dodao kako je za sutra zakazana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će biti doneseni određeni zaključci koji će obavezati organe da najhitnije reagiraju u smirivanju situacije i otkrivanju počinilaca i motiva ovakvog zločina.

Zvizdić je kazao kako je Zvornik grad u koji se vratio veliki broj povratnika i da do sada nije bilo problema.

„Sada treba omogućiti da ljudi tamo budu sigurni i da nastave živjeti. Ovo je težak izazov, ali će institucije sistema znati odgovoriti“, kazao je prvi čovjek Vijeća ministar BiH i dodao kako večerašnji događaj govori da policijske agencije moraju imati aktivniju saradnju i da će se ići na formiranje jednog tijela na nivou BiH.

Strategija Vijeća ministara BiH

Zvizdić je rekao da će se negativne posljedice osjetiti, ali „ćemo uraditi sve da se ne destabilizuje pozitivan politički tok i pozitivna atmosfera“.

Zagrebački Jutarnji list piše kako je zanimljivo da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić priznao kako su sigurnosne službe prije tri dana imale saznanja o mogućem terorističkom napadu.

Portal lista je kao najnoviju vijest objavio da su sigurnosno-obavještajne agencije večeras obavijestile nadležne o mogućim ovim napadima na policijske stanice širom BiH.

Portal Index.hr navodi kako je napadač, pucajući nasumice, uzvikivao „Allahu Ekber“ (Bog je veliki), te da je na lice mjesta došao automobilom Volkswagen Golf 2 crne boje.

I podgorički mediji izvijestili su udarnim stranama o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku.

Mediji podsjećaju da je Vijeće ministara BiH nedavno usvojio Strategiju borbe protiv terorizma od 2015.-2020.

Društvene mreže

Iako se na društvenim mrežama mogu vidjeti i nacionalistički komentari u kojima se poziva na progon Bošnjaka u RS, zbog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, komentari koji dolaze iz ovog grada od običnih građana – najčešće pozivaju na smirivanje strasti, kako se tragedija dalje ne bi produbila, piše bh. novinska agencija Patria.

Građani pozivaju političare da oprezno daju izjave kako se stvari dalje ne bi komplicirale, odnosno kako tenzije dodatno ne bi uzavrele.

Izvjesni Bojan Vekić na Facebook grupi „Zvornik danas“ piše da je „dovoljna jedna tragedija i da ne treba dalje da se produbljuje“. Marko Jović je poručio kako današnji napad ne može da se prizna kao napad u ime Allaha, jer on to zasigurno nije.

Tanja Bulić piše: „Tuga, nebitno da li je srpske ili muslimanske nacionalnosti“, prenosi NAP.

Zvornik je grad na istoku Bosne i jedan je od gradova u RS u koji se vratilo gotovo svo predratno bošnjačko stanovništvo. Ubistvo policajca danas je zbog toga podjednako uznemirilo i Srbe i Bošnjake, dodaje Patria.

Izvor: Agencije