Hrvati učestvuju u kreiranju zakona

E-savjetovanja je ime centralnog portala za savjetovanja s javnošću putem kojeg će građani Hrvatske imati priliku sudjelovati u kreiranju zakona.

Riječ je o jedinstvenom portalu u svijetu, koji na jednom mjestu okuplja sva tijela državne i javne uprave, a zainteresiranim omogućava direktno sudjelovanje u donošenju odluka kroz prijedloge i sugestije.

S nekoliko klikova mišem, građani će svojim prijedlozima ili sugestijama, biti sukreatori Vladinih odluka.

“Po našim saznanjima ovo je jedinstveni portal u svijetu. Nema sličnog portala koji omogućuje ovu razinu policy koordinacije među državnim tijelima da se na jednom mjestu koristi sustav koji omogućuje redovito odgovaranje na komentare i izvještava o rezultatima savjetovanja”, rekao je Igor Vidaček, direktor Ureda za udruge.

Pojedinačno po ministarstvima, prošle godine je održano 544 javnih savjetovanja. Od 15 hiljada prikupljenih komentara i sugestija o izradi zakona, propisa ili akata, Vlada je prihvatila 41 posto.

Najveća korist poduzetnicima

Od jedinstvene adrese za savjetovanje najveću korist mogli bi imati poduzetnici.  

“Poduzetnici na jedan pravovremeni način mogu pratiti izmjene zakonodavnih okvira,pripremati se za njih, ali isto tako davati svoje sugestije i komentare kako bi na kraju djelovali na konačni prijedlog zakona i propisa”, rekao je Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta.

U Vladi podsjećaju da su ovim ostvarili jedno od predizbornih obećanja i smatraju da će portal povećati razinu transparentnosti donošenja odluka.

“Vjerujem da svi koji su zainteresirani žele doprinijeti da Hrvatska ima bolje propise i koji žele svoje legitimne interese pretočiti u propise ,da će ovaj portal koristiti na način da utječe na donošenje odluka”, rekao je Arsen Bauk, hrvatski ministar uprave.

Civilne udruge strahuju da bi se zbog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koji definira da na javnu raspravu idu samo nacrti zakona i opći akti, mogao napraviti i korak unazad.

“Pitanje je što će biti s pravilnicima,uredbama,planovima i kriterijima , primjerice ,moraju li ići na portal ili to ovisi o dobroj volji onih koji ih namjeravaju promijeniti”, rekla je Jelena Berković iz udruge Gong.

”Projekt  e-savjetovanja, nadogradnja je projekta e-građani, predstavljenog prošle godine. U sedam mjeseci na središnji državni portal prijavilo se više od 136 tisuća korisnika”, javio je iz Zagreba Ivan Čorkalo.

Izvor: Al Jazeera