Milionski ugovori vojne industrije u regiji

Vojna industrija u regiji i dalje bilježi rast izvoza. Hrvatska je u 2014. zabilježila rast od čak 25 posto.

Tvornice oružja u Srbiji također uspješno posluju. Međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme u Splitu bila je prilika za nove poslovne kontakte.

Lako naoružanje je mamac za ljubitelje oružja jačeg, ali i nježnijeg spola, javlja Boris Gagić, novinar Al Jazeere.

Pištolji i jurišna puška hrvatskog HS produkta prisutni su i na američkom tržištu. Izvozna strategija tu im se ne zaustavlja.

Željko Pavlin iz karlovačkog HS produkta je rekao: “Ako pričamo o streljivu, granatama, postoje firme u Srbiji i Bosni s kojima izlazimo na tendere. Nismo konkurencija, ali smo komplementarni”.

Nadopunjavanje, kaže, može ih samo ojačati.

“Dok se mnoge grane privrede bore za tržišni uspjeh, vojna industrija u regiji diči se milionskim poslovnim ugovorima”, javlja Gagić.

Izvoz oružja

Iz Bosne i Hercegovine 2013. izvezeno je vojne robe u vrijednosti do 100 miliona eura, a iz Hrvatske 143 miliona eura. Od zemalja regije, Srbija je u svijet plasirala najviše oružja, u vrijednosti 750 miliona eura.

Plasman prvenstveno municije recept je koji donosi profit zvaničnom Beogradu, u čijem je većinskom vlasništvu vojna industrija Srbije.

Nenad Lukić iz Beatronic Supplya je kazao: “Najtraženija je, naravno, mala municija, gde Prvi Partizan ima prodanu proizvodnju nekoliko godina unapred, ali i Sloboda iz Čačka radi sasvim korektno”.

Radile su ove firme i u vrijeme SFRJ, koja je bila među 10 svjetskih izvoznika naoružanja. Godišnji plasman ‘80-tih mjerio se milijardama dolara. Tenk M84 bio je važan za ondašnju namjensku industriju.

Čelik se pravio u Sloveniji, motor, top i elektronika u BiH, a municija u Srbiji. Spajao se u hrvatskom Đuri Đakoviću, koji od stare slave želi finansijski profitirati.

“Više ne govorimo o proizvodnji i prodaji tenkova, jer se ne traže u svijetu, tako da smo se orijentirali na generalne remonte i modernizaciju flota tenkova po zemljama”, rekao je Darko Grbac iz kompanije Đuro Đaković.

Nadzor granica

Zemlje regije slovenski proizvođači žele osvajati uređajima za nadzor granice.

Stane Plaskan iz Dat Cona je kazao: “Tim sličnim sustavima koji smo instalirali, zaštićeno je 1.500 kilometara šengenske granice”.

Kilometre terena u regiji, ali i svijetu deminirali su hrvatske mašine. Sada ih je 260 aktivno. Cijena im se kreće od 500.000 od milion dolara, a značajan kupac je američka vojska.

“Naš glavni moto je nemojte poslati čovjeka tamo gdje stroj može napraviti posao”, poručio je Mislav Manda iz kompanije DOK-ING.

Konstantan rast izvoza vojne opreme i oružja bilježi Hrvatska, a u 2014. je taj rast bio 25 posto. Pozitivne statističke podatke ostvaruju i Srbija te BiH.

Za dodatni iskorak traži se veće ulaganje u vojnu industriju koja stalno napreduje u svijetu.

Izvor: Al Jazeera