Zaev: Gruevski birao novinare MRTV-a

U prvom objavljenom razgovoru čuje se kako Gruevski spominje listu novinara koji trebaju biti primljeni na državnu televiziju (EPA)

Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez(SDSM), 24. put je objavio snimke za koje tvrdi da ukazaju na direktnu spregu premijera Makedonije Nikole Gruevskog i medija.

Lider SDSM-a Zoran Zaev je na konferenciji za novinare kazao da će objavljeni snimci ukazati na to zašto, kako je rekao, javni servis Makedonske Radio Televizije(MRTV), prenosi informacije koje nemaju veze sa realnošću, kako biraju novinare i zašto ti novinari isporučuju sve što im naruče Gruevski i vlast.

Zaev je dodao kako Gruevski kontrolira i privatne televizije, čiji se vlasnici dodvoravaju premijeru (Kanal 5 i Sitel).

Lista novinara

U prvom razgovoru koji je objavio Zaev čuje se kako Gruevski spominje listu novinara koji trebaju biti primljeni na državnu televiziju.

Nakon toga je Gruevski, navodno, zajedno sa ministricom unutrašnjih poslova Makedonije  Gordanom Jankulovskom, izabrao dopisnike iz Atine i Washingtona.

SDSM je u februaru počeo da objavljuje snimke navodnih telefonskih razgovora za koje tvrdi da svjedoče o kriminalnom i koruptivnom vladanju Makedonijom.

Vladajući VMRO-DPMNE uporno negira ove snimke.

Izvor: Agencije