Unija prosvjetara u Srbiji prekida štrajk

Štrajk dva sindikata skraćenjem časova traje od novembra prošle godine (Al Jazeera)
Štrajk dva sindikata skraćenjem časova traje od novembra prošle godine (Al Jazeera)

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije odlučila je da prekine štrajk, nakon potpisivanja ponuđenog Sporazuma o mirnom rješavanju spornih pitanja.

“Tek danas, pet meseci od početka štrajka, usmenim putem, dobili smo čvrste garancije o posvećenosti Vlade našim zahtevima kroz realizaciju dosadašnjih dogovora”, saopćila je Unija sindikata prosvjetnih radnika nakon sjednice Glavnog odbora.

Taj sindikat navodi da su sve vrijeme od izlaska iz štrajka dva sindikata insistirala na dodatnim garancijama Vlade Srbije i resornog ministarstva o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, prenosi Tanjug.

Platni razredi

Navodi se da je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srđan Verbić govorio danas pred članovima Glavnih odbora sindikata u štrajku o neophodnosti uvođenja platnih razreda, što bi trajno popravilo zarade, smatrajući to prioritetom u radu svog ministarstva.

“Pratićemo odluke Vlade i biti partneri u donošenju važnog Zakona, koji se tiče platnih grupa i razreda u javnom sektoru i dogovarati iznos nagrada i pomoći zaposlenima u obrazovanju”, piše u saopćenju Unije sindikata prosvjetnih radnika.

Sindikat radnika u prosvjeti Srbije najavio je da će sutra održati sjednicu predsjedništva na kojoj će biti donijeta odluka o eventualnom prekidu štrajka.

Štrajk dva sindikata skraćenjem časova na 30 minuta traje od 17. novembra prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Dio prosvjetnih radnika u Srbiji u potpunosti je obustavio rad na jedan dan. Članovi dva od četiri granska sindikata, njih blizu 50.000 ili polovina ukupnog broja prosvjetara, odlučili su se na ovaj korak jer su im smanjene februarske plate zbog štrajka koji od novembra prošle godine traje u vidu skraćenih časova. Neki uopšte nisu ni […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO