Turska demantirala navode o zabrani preleta aviona

Iz Dodikovog ureda je saopćeno kako je njegov avion "ranije dobio uredne dozvole za ovaj let" (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je po povratku u Banju Luku iz Bugarske, odakle je vraćen avion kojim je putovao za Jerevan jer Turska nije odobrila let preko njene teritorije, da je dozvola dobijena tek kada su se vratili na banjalučki aerodrom, javlja Srna.

“Vjerovatno, da se nismo vratili, ne bi je ni dobili”, rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske demantiralo je navode iz ureda Milorada Dodika, o tome da njegovom avionu turske vlasti danas nisu odobrile prelet preko turskog teritorija na putu ka Armeniji, javila je Srna.

Tursko ministarstvo je saopćilo kako predsjednik RS-a nije zatražio nikakvo odobrenje za prelet na putu ka Armeniji, kao i da se ne radi ni o kakvoj opstrukciji političke prirode.

Iz Dodikovog ureda je ranije saopćeno kako je njegov avion “dobio uredne dozvole za ovaj let”, ali “turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije”.

Čekanje u Burgasu

Avion Vlade Republike Srpske sa predsjednikom tog bosanskohercegovačkog entiteta Miloradom Dodikom, vratio se danas u Banju Luku iz Bugarske, jer mu nije dozvoljen prelet preko državnog teritorija Turske kako bi prisustvovao manifestacijama posvećenim armenskim žrtvama iz 1915. godine.

“Čekali smo od 10.45 do 15.00 časova i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vrijeme i mrak i nije bilo izvjesno da ćemo dobiti dozvolu”, izjavio je po povratku Milorad Dodik, prenosi Srna.

Pilot Sreten Ilić je rekao da je zadatak dobijen prije nekoliko dana i da je u utorak 19.30 sati od vlasti Armenije dobijeno odobrenje za slijetanje.

“S obzirom da naš avion nema direktan let do Jerevana, planirali smo slijetanje u Burgas, gdje smo, po slijetanju i poslije punjenja goriva i pripreme za polijetanje u Jerevan, od bugarske kontrole leta dobili obavještenje da nam nije dozvoljen let preko Turske”, naveo je Ilić.

On je naglasio da su čekali četiri sata i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske.

“Predsjednik Dodik je, na poziv predsjednika Armenije Serža Sargsjana, krenuo u Jerevan, gdje je trebalo od danas do 24. aprila da učestvuje u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida nad Jermenima”, kaže se u saopćenju Ureda predsjednika RS-a.

Izvor: Agencije