Osuda kampanje protiv Saše Jankovića

Zbog neprekidne kampanje u javnosti protiv zaštitnika građana Srbije Saše Jankovića, aktuelna je oštra debata o granicama kojima se narušava pravni i demokratski poredak te zemlje.

Gdje počinje i završava privatnost i koliko je ispolitiziran slučaj Janković, otkriva Anne Marie Ćurčić, novinarka Al Jazeere. 

Omalovažavanje, blaćenje, pa i najotvorenije uvrede na račun ombudsmena Saše Jankovića danima su udarni sadržaj tabloidnih medija u Srbiji.

Iz njihovog ugla, podaci iz policijskog izvještaja o tragičnom slučaju samoubistva iz 1993., Jankovićevim pištoljem za koji tvrde da nije bio registriran, opravdava kampanju.

No, činjenicu da je kampanja, u koju su uključeni i pojedini članovi naprednjaka premijera Aleksandra Vučića, pokrenuta nakon što je Janković, povodom nedavne helikopterske nesreće, javno kritizirao premijera zbog izostavljanja iz istrage dvojice ministara, dio javnosti drugačije tumači.

Otuda i Apel koji je, kao podršku nezavisnoj instituciji zaštitnika građana, demokratskoj javnosti uputio Centar za praktičnu politiku.  

“Skoro sve ostalo je pod potpunom kontrolom izvršne vlasti ili je ugušeno, ili je ruinirano i mislim da je ovo biti ili ne biti za budućnost demokratije, za budućnost vladavine prava u Srbij i, da odbranimo nezavisnost, i da odbranimo budućnost samog funkcionisanja institucije zaštitnika građana”, ocijenio je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku. 

Podrška javnosti

Iza apela je stao veliki broj javnih ličnosti, profesora, glumaca, predstavnika nevladinog sektora, ukupno 2.500 hiljada građana.

Na kampanju koja se provodi protiv ombudsmena Jankovića, reagirali su i iz OSCE-a u Srbiji.

“Nezavisne institucije, odgovorni mediji, transparentna vlast koja deluje u skladu sa vladavinom prava, kao i dogovorna policijska služba su fundamentalni elementi za funksionisanje svakog demokratskog sistema”, objavila je misija OSCE-a u Srbiji.

Dok iz OSCE-a između ostalog poručuje da odsustvo analitičke debate unutar institucija podriva povjerenje građana u njihovu vladu, premijer Srbije odgovara: “Izuzetno poštujem institucije u našoj zemlji i instituciju zaštitnika građana, a ličnosti su nešto drugo.”

Saopćenje OSCE-a, kojim trenutno predsjedava Srbija, komentirao je i šef diplomatije Ivica Dačić, istakavši da je indikativno da je saopćenje izdato u odsustvu šefa misije Petera Burkharda.

Dačić je podsjetio da je i sam bio predmet negativne kampanje.

“Ja sam institucija, ja sam ministar spoljnih poslova, bio sam predsednik Vlade kada se vodila kampanja protiv mene. Nemojte da se setimo toga kada dođe pred vašu kapiju”, poručio je on.

No, imajući u vidu da je misija OSCE-a pred kapijom Srbije ostavila saopćenje, Dačić kaže da će se o svemu razgovarati već sljedeće sedmice, kada se očekuje povratak šefa ove misije u Beograd.

Izvor: Al Jazeera