Grabar- Kitarović odala počast žrtvama Jasenovca

''Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena'', kazala je Grabar-Kitarović (Ured predsjednice RH)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu ujutro Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama, te se upisala u knjigu dojmova, saopćeno je iz Ureda predsjednice Hrvatske.

“Upravo u ovim trenucima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom“, napisala je Grabar-Kitarović u knjigu dojmova.

Mučenja i ubijanja

Dodala je da kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek osuđuje zločine mučenja i ubijanja koja su se u Jasenovcu događala.

“Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom“, napisala je ona.

Ovo je opomena i našem vremenu, istakla je Kitarović, da odlučno čuvamo stečevine slobode, demokratije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti.

“Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo tu visoku razinu sloboda očuvali i unaprjeđivali, posebice je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvaćanju demokracije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti,” upisala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u knjigu dojmova“, zaključila je predsjednica Hrvatske.

U Kući ljudskih prava čelnici četiri građanske inicijative upozorili su kako se zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske sa nebrigom i zanemarivanjem odnose prema preživjelim zatvorenicima ustaških koncentracionih logora, Javnoj ustanovi Spomen područje (JUSP) Jasenovac i prema nasljeđu Drugog svjetskog rata, javio je dopisnik Anadolije

Vesna Teršelič, voditeljica Documente Centra za suočavanje s prošlošću, upozorila je kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih donijelo brzoplet zakon zbog kojega se mnogi preživjeli zatvorenici logora Jasenovac, njih oko 807, od početka 2014. suočavaju s teškim egzistencijalnim problemima jer su im se prestala isplaćivati socijalna davanja.

Dragan Markovina iz Srpskog narodnog vijeća (SNV) poručio je kako je podloga ovog slučaja ideološka te upozorio na nesrazmjer u naknadama koje primaju partizanski borci i veterani iz Domovinskog rata.

Markovina je ukazao kako se u slučaju žrtava Jasenovca radi o civilnim žrtvama rata te kako su civilne žrtve i ustaški vojnici danas izjednačeni po visini naknada.

Pristranost sudstva

Sunčica Brnardić iz Centra za mirovne studije upozorila je kako je krajem 2013. direktorica JUSP-a Jasenovac Nataša Jovičić primila dva prijeteća e-maila, no u prvostepenoj presudi na sudu u Kutini oslobođena je krivice osoba koja je uputila prijetnje direktorici Jovičić, na sudu tvrdeći da je u tom logoru stradalo samo tri hiljade ljudi.

Brnardić je to nazvala sramotom za pravosuđe koje je trebalo zaštiti direktoricu Jovičić.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, osvrnuo se na protekle medijske napade kojim je bio izložen on osobno, ali i ostali članovi Antifašističke lige.

Upozorio je na pristrasnost sudstva te na izostanak reakcije policije na stadionima na kojim se često čuju glasni ustaški pozdravi.

Podaci o ubijenim u logoru Jesenovac su različiti. Prema jednim izvorima, ubijeno je više od 80.000 ljudi, no prema drugima su ubijene stotine hiljada.

Izvor: Agencije