Ambasadori čistili Blagajsku tekiju

Njemački ambasador Christian Hellbach je kazao kako došao čistiti zato što voli BiH (Anadolija)

Povodom 23. aprila, Dana planete Zemlje, ambasadori Velike Britanije, Njemačke i Francuske danas su čistili Tekiju u Blagaju kod Mostara, prenosi Anadolija.

Cilj ove simbolične akcije bio je da se ukaže na značaj očuvanja planete Zemlje.

Njemački ambasador u BiH Christian Hellbach je kazao kako je sa svojim kolegama iz prijateljskih zemlja došao čistiti zbog toga što voli planetu Zemlju, ali i BiH u kojoj se nalazi.

“Vi svi znate da u ovoj zemlji ima dosta otpada koji leži na cestama i svugdje. Nije to samo da nije ugledno, nego je čak i ugrožavajuće za turizam, a BiH ima veliki potencijal za turizam”, rekao je Hellbach.

On je pozvao sve građane BiH da čuvaju svoju zemlju, da ne bacaju otpad bilo gdje, nego da ga i sami pokupe kad god su u mogućnosti.

Njegovom pozivu pridružila se i francuska ambasadorica Claire Bodonyi, navodeći kako nema namjeru da ikome drži lekciju, ali da svakako mora ukazati na potrebu edukacije i zaštite okoliša koja se provodi u njezinoj zemlji, ali i u ostalim zemljama Evropske unije.

Čistili i učenici

“Ako nešto ne učinimo, za 20 godina ova planeta nikako neće izgledati kako izgleda sada”, kazala je Bodonyi.

Blagaj, ali i brojna druga turistička mjesta kojim BiH obiluje, kako je naglasio britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, zaslužuju više pažnje svih građana i predstavnika vlasti sa svih razina.

“Ovo je prelijepa zemlja i ova lokacija je jedan od njenih najljepših djelova i mislim da je vrlo bitno, ne samo ovdje nego svugdje da učinimo sve što možemo da ovu zemlju učinimo što čišćom i danas smo tu da damo svoj doprinos upravo u tom djelovanju”, poručio je Ferguson.

Ambasadori su iskazali zadovoljstvo velikim brojem školaraca koji su se odazvali akciji čišćenja za planetu Zemlju te poručili da se ona ne čuva samo jedan dan u godini nego u svakom trenutku. To i jeste cilj akcije koju je organizirala nevladina organizacija Omladinski klub “Novi val” u saradnji sa lokalnom zajednicom.

Izvor: Agencije