Stvarni napad ili skretanje pažnje s makedonske politike

Napad na makedonsku policiju dogodio se u noći na utorak (AFP)
Napad na makedonsku policiju dogodio se u noći na utorak (AFP)

Napad koji se dogodio na policijsku postaju u makedonskom selu Gošince, na granici sa Kosovom, i reakcije državnih tijela koje su uslijedile pune su nelogičnosti, smatraju i analitičari i mediji, a sve je po njima pokušaj vlasti da skrenu pažnju s političke krize u Makedoniji.

Oglasila se i Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je članica vladajuće koalicije, koja smatra da je incident koji se desio u selu Gošince „akt koji donosi, prvenstveno, štetu albanskoj agendi u Makedoniji i regiji“.

„Građani ne trebaju biti uznemireni, ali istovremeno ne trebaju dozvoliti da padnu u zamku takvih provokacija. Provokacije nas neće pomjeriti od prethodno utvrđene platforme“, poručuje DUI.

Stranka od nadležnih institucija traži da preuzmu odgovornost i jamče sigurnost građana te da što brže raščiste ovaj slučaj.

Reagirala je i vladajuća VMRO-DPMNE, koja je najoštrije osudila “teroristički događaj” u selu Gošince.

“Pozivamo institucije da odlučno postupe u rješavanju ovog slučaja i da obezbjede zakonitost, sigurnost i stabilnost po svim osnovima”, poručili su iz VMRO-DPMNE.

“Svi politički činitelji, pojedinci i stranke trebaju odgovorno da se postave u ovim momentima, da se suzdrže od manipulacija i da ne zagrijavaju tenzije koji su jedinstveni sa uskostranačkim i osobnim interesima”, navode.

Musliu: Paradoksalno i paušalno

Analitičarima posebno smeta termin „teroristički napad“, što smatraju i paradoksalnim i paušalnim.

„Najviše zbunjuje stav predstavnika bezbjednosnih struktura koje ne mogu izaći sa stavom da je to teroristički napad, a onda da su im aktivnosti splasnule. Sve je moguće, pa i ako se daju takve paušalne izjave da je to skretanje pažnje“, smatra Albert Musliu, politički analitičar.

Prema njegovim riječima, Makedonija nije na rubu međuetničkih sukoba, iako se „uvijek mogu naći grupe koje u političkim tenzijama koje su prisutne u Makedoniji probaju da ih iskoriste za svoje interese“.

„Nema međuetničke tenzije, nego imamo tenzije unutar makedonskog bloka, odnosno između dve političke opcije“, ukazuje Musliu.

U izjavi za Al Jazeeru upozorava kako „uvijek postoje grupe koje mogu da iniciraju takve poteze, jer međuetnički sukobi zavise od spremnosti različitih etničkih grupa da uđu u sukob“, ali u ovom trenutku postoje „uvjetno rečeno pozitivni učinak svega što se događa u Makedoniji“.

„Dogodila se jedna međuetnička mobilizacija protiv svih kriminalnih i koruptivnih slučajeva koje možemo čuti iz tzv. bombi opozicije. Svima je zapravo loše zbog njihove politike. Prvi put i Albanci, i Makedonci, i Turci imaju isti problem. Ako je istina što čujemo, imaju problem sa tim jer to utiče na život svih građana bez obzira na etničku pripadnost“, objašnjava Musliu.

„Sve ovo mi se ne uklapa, pa drži vodu teorija da je ovo način defokusiranja javnosti. Zato mi sve to nekako ne štima. Logika mi ne daje za pravo da se to može desiti“, zaključuje Musliu.

Napete situacije očekivane

Bivši član Oslobodilačke narodne armije Abedin Zimberi, koji živi na sjeveru Makedonije, potvrdio je da na tom području nema nikakvih naoružanih osoba, objavio je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

„Odatle sam i gledam ljude kako normalno žive. Nema nikakvih incidenata. Ovaj incident liči na nekakav scenarij vlade, (premijera Nikole) Gruevskog, kao i Ministarstva unutarnjih poslova. Sigurno se planira nekakav scenarij kako bi se pažnja građana skrenula s onoga što se u Makedoniji događa i pokušava se spasiti što se spasiti može“, rekao je Zimberi.

Suad Missini, izvršni direktor Centra za društvena istraživanja u Makedoniji, ranije je za Al Jazeeru rekao da ovakvi incidenti ne predstavljaju iznenađenje za većinu Makedonaca te dodaje da ne vjeruje da oni mogu eskalirati u ozbiljniji sukob.

„Smatram da je to dio scenarija vladajuće stranke koja pokušava na taj način da odvrati pažnju sa audiomaterijala o korupciji koje objavljuje opozicija. I očekivao sam da dođe do napete situacije u čijem su kreiranju vlasti iskusne“, smatra Missini.

Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM), već dugo vremena objavljuje audiosnimke za koje tvrdi da pokazuju korupciju u vladajućem VMRO-DPNE.

Vladajuća stranka, s druge strane, tvrdi da je SDSM u službi stranih organizacija te da su snimci montirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO