Makedonska policija poslala dodatne snage u Gošince

Makedonska policija poslala je dodatne snage sigurnosti prema selu Gošince, pograničnom mjestu u kojem se u noći na utorak dogodio oružani napad na policijsku stanicu.

Granična policija je oko sela postavile kontrolne punktove, a mogu se vidjeti i helikopteri koji nadlijeću okolno područje.

Prethodno je policija potvrdila da je grupa od četrdesetak naoružanih osoba sa oznakama OVK-a upala u policijsku stanicu u mjestu Gošince, u blizini granice sa Kosovom.

Policija je ovaj napad okarakterizirala kao terorizam protiv Makedonije.

Policijski izvještaji govore da je napad počinjen u noći sa ponedjeljka na utorak te da je grupa napadača najvjerovatnije došla sa teritorije Kosova.

U međuvremenu je, oko 15 sati, kolona oklopnih vozila makedonskih snaga sigurnosti otišla prema tom kraju. Osim njih, na mjestu događaja su i dva terenska vozila OSCE-a.

Makedonski mediji precizirali su kako je riječ o karauli u selu Gošince, koja se nalazi iznad Kumanova.

Iz razloga bezbjednosti spriječen je prolazak nekoliko novinarskih ekipa, a područje je proglašeno – nesigurnim.

U neposrednoj blizini je i karaula Tanuševci, a riječ je o dvjema tačkama koje su prve napadnute 2001. kada su članovi OVK-a na tom području proglasili slobodnu teritoriju.

Udarali jednog policajca

Ivo Kotevski, glasnogovornik MUP-a Makedonije, kazao je i da su napadači međusobno komunicirali na albanskom jeziku.

Kako je dodao, razoružali su trojicu policajaca te im svezali ruke lisicama, a jednog policajca su udarali. Naveo je i da su izvadili kamere i snimili incident.

Nakon što su izvikivali parole, napustili su stanicu.

Kada su napadači otišli, potvrdio je Kotevski, policajac kome nisu bile vezane ruke je odvezao ostalu trojicu kolega i zajedno su se pješice spustili u selo.

“Osoba koja je predvodila grupu govorila je albanski. Preko prevodioca koji je govorio loš makedonski, obratila se vezanim policajcima riječima – Mi smo iz OVK-a, prenesite svima da vas ni Ahmeti ni Gruevski ne mogu spasiti. Hoćemo našu državu i nećemo nikakve Ohridske ugovore. I više niko ne smije doći ovdje. Ukoliko vas ili bilo koga drugog uhvatimo ponovo, likvidirat ćemo vas”, rekao je Kotevski. 

Zbog događaja u selu Gošince, najavljen je i sastanak državnog vrha Makedonije.

Potvrđeno je da je uspostavljen je i kontakt s vlastima Kosova, a za srijedu dogovoren sastanak na najvišem nivou. Policija je najavila komunikaciju i sastanke i sa sigurnosnim strukturama Srbije.  

Zanimljivi detalji

Suad Missini, izvršni direktor Centra za društvena istraživanja u Makedoniji, kaže da ovakvi incidenti ne predstavljaju iznenađenje za većinu Makedonaca te dodaje da ne vjeruje da oni mogu eskalirati u ozbiljniji sukob.

„Smatram da je to dio scenarija vladajuće stranke koja pokušava na taj način da odvrati pažnju sa audiomaterijala o korupciji koje objavljuje opozicija. Ja sam i očekivao da dođe do napete situacije u čijem su kreiranju vlasti iskusne.“

Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) sedmicama objavljuje audiosnimke za koje tvrdi da pokazuju korupciju u vladajućem VMRO-DPNE. Vladajuća stranka, s druge strane, tvrdi da je SDSM u službi stranih organizacija te da su snimci montirani.

„Tu postoje dva interesantna detalja kada se dešavaju ovakvi incidenti u Makedoniji. Premijer je uvek izvan zemlje, a danas je u Briselu. Takođe, postoji još jedan zanimljiv detalj, a to je da je general Stojanče Angelov na jednom mitingu prije mesec dana otkrio da ima informacije da je vladajuća stranka platila dva miliona eura za ovakav incident“, naveo je Missini. 

Sve što se dogodilo, ipak je imalo svoje posljedice na svakodnevni život, pa je zbog pogoršane sigurnosne situacije u Makedoniji odloženo održavanje derbija između Shkendije i Vardara, prenijeli su makedonski portali.

Utakmica se trebala igrati sutra u Kumanovu, jer se Shkendijin stadionu u Tetovu obnavlja.

Nogometna federacija Makedonije prihvatila je preporuku Ministarstva unutrašnjih poslova i potvrdila odluku o odgodi utakmice.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO