Danas puni izvještaj o incidentu s Nikolićevim avionom

Nikolić je 17. aprila avionom Falcon 50 registarske oznake YU-BNA, krenuo za Vatikan, ali nakon tog incidenta avion se vratio za Beograd (Anadolija)

Izvještaj Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije o događaju u avionu Falcon 50, kojim je u petak za Rim letio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, bit će kompletan u toku današnjeg dana, javlja agencija Tanjug.

Kako se navodi u saopćenju predsjednika Upravnog odbora Direktorata, ministrice Zorane Mihajlović, tim povodom Direktorat će održati vanrednu konferenciju za novinare.

U saopćenju se također podsjeća da je „zbog velikog interesovanja javnosti o povratku Vladinog aviona sa linije Beograd – Rim u kojem su se nalazili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegovi saradnici, Direktorat dostavio je do sada dostupna osnovna dokumenta na osnovu kojih se radi izveštaj o događaju u avionu Falcon 50“.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopćio je, povodom incidenta sa ovim avionom, da je u izvještaju pilota i kopilota navedeno kako je do slučajnog aktiviranja prekidača „emergency slot extension“ došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli.

„Pilot je tada počeo da briše salvetom prosutu kafu i tom prilikom je slučajno aktivirao pomenuti prekidač. Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom nakon neplaniranog (slučajnog) aktiviranja ’emergency slot extension’ prekidača, kada se pri poniranju ugasio i motor broj tri koji je ponovo upaljen posle par minuta“, navode pilot i kopilot u izvještaju.

Zbog ovog događaja kopilot je suspendiran sa dužnosti.

Predsjednik Srbije Nikolić je 17. aprila avionom Falcon 50 registarske oznake YU-BNA, krenuo za Vatikan, ali nakon tog incidenta avion se vratio za Beograd. 

Zvanični izvještaj

Avion je vraćen jer je pilot Bojan Zorić, brišući salvetom slučajno prosutu kafu po kontrolnoj tabli, aktivirao „emergency slot extension“ prekidač (izvlačenje predkrilaca), zbog čega mu je privremeno zabranjen rad, saopštio je sinoć Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

U izjavi Zorića navedeno je kako je, poslije normalnog polijetanja i postizanja visine krstarenja od 34.000 stopa u režimu auto pilota, zatražio kafu i u trenutku kad mu je čaša bila u ruci, naišli su na turbulenciju.

„Usled turbulencije mi se iz čaše prolio manji deo kafe po kontrolnoj tabli. Uzeo sam odmah salvetu i počeo da brišem deo oko kontrole slota, gde se i nalazi prekidač za izvlačenje ’emergency slot’. Brisao sam lagano i kontrolisano i slučajno aktivirao taj prekidač, čega u prvom momentu nisam bio svestan“, naveo je Zorić u pisanoj izjavi.

On je dodao da je uslijed toga došlo do isključenja autopilota i poniranja aviona. Kapetan je onda, kako je naveo, preuzeo komande ručno, a u istom momentu je i on uhvatio komande, ali kako je rekao, nije bilo potrebe da mu pomaže, pošto je kapetan uspostavio kontrolu nad avionom vrlo brzo.

„Nakon konstatacije da je izvučen slot, kapetan komanduje izvlačenje vazdušne kočnice, što smo i učinili da bi usporili avion“, precizirao je pilot i dodao da je kapetan zatražio i povratan na beogradski aerodrom.

„U toku zaokreta motor broj tri prestaje sa radom. Po zaokretu prema Beogradu uočavam da je prekidač uključen, koji vraćamo u normalan položaj, slotovi se uvlače i nakon toga, po komandi kapetana startujemo motor po predviđenoj proceduri uspešno“, naveo je Zorić.

Kontrola u Bazelu

Dodao je kako su nastavili let prema Beogradu normalno na visini od 25.000 stopa, a slijetanje je bilo uspješno po uobičajenoj proceduri.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je donio rješenje kojim se Zoriću od 20. aprila privremeno zabranjuje rad, jer je „nenamernim i pogrešnim izvlačenjem predkrilaca na visini od 34.000 stopa doveo do neposrednog ugrožavanja bezbednosti vazdušnog saobraćaja“.

Pilot Petar Romčević je u pisanoj izjavi naveo da je uslijed turbulencije kopilot prosuo malu količinu kafe i da je to počeo brisati, nakon čega je došlo do nagle promjene zvuka i ponašanja aviona. Autopilot se, kako je naveo, isključuje i avion se blago propinje, naginje u desno i počinje da ponire.

„Zaključujem da je kafa napravila kontakt i prouzrokovala situaciju i da tražimo od kontrole leta povratak na aerodrom Beograd. Ne deklarišem vanrednu situaciju, jer ne znam uzor poniranja aviona“, napisao je Romčević u izjavi.

Direktorat navodi kako su u toku tog popodneva urađeni svi pregledi aviona po zahtijevanoj proceduri MM i proba motora. Sutradan, međutim, nije obavljen probni let zbog, kako piše u saopćenju, nemogućnosti starta motora tri.

„Tada je konstatovano da je gorivna pumpa imala neodgovarajući pritisak“, piše u saopćenju Direktorata.

U konsultaciji sa Direktoratom, odlučeno je da avion preleti sa dva motora i isključenim CVR (snimač razgovora pilota u kokpitu) i FDR (snimač podataka o letu) u bazni servis Jet Aviation u Bazelu gdje bi motor bio naknadno provjeren i zamijenjene komponente gorivnog sistema.

Izvor: Agencije