Čanak: Učešće u vojnoj paradi poltronski akt

Nenad Čanak: Švrljanje po mapama zastrašujuće podseća na početak tragedije devedesetih godina (Al Jazeera)
Nenad Čanak: Švrljanje po mapama zastrašujuće podseća na početak tragedije devedesetih godina (Al Jazeera)

Učešće Vojske Srbije na vojnoj paradi u Moskvi, povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, je poltronski akt, izjavio je danas lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ukazujući da vlast istovremeno ne reaguje na uništavanje spomenika posvećenim antifašističkoj borbi u Srbiji.

“Na delu je ogromno licemerje prema tekovinama antifašizma. Odakle moralno pravo Tomislavu Nikoliću da se pojavljuje na moskovskoj paradi, a da istovremeno ne kaže nijednu reč o vandalizaciji spomenika”, kazao je Čanak novinarima u Parlamentu.

Lider LSV-a kaže da je jasno da je u pitanju poltronski akt prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Oštećeni spomenici antifašizmu

Čanak je rekao da se spomenici posvećeni antifašističkoj borbi u Vojvodini masovno vandalizuju, a da je posebno ugrožen spomenik na Iriškom vencu, sa koga je 2013. godine ukradena bronzana ploča teška 400 kilograma.

Naveo je i da je spomenik na Iriškom vencu uništen grafitima, da su kipovima vojnika odlomljeni prsti, kao i dijelovi pušaka, te zatražio policijsko ili vojno obezbjeđenje tog spomenika i pronalaženje i sankcionisanje lopova i vandala.

Čanak je od ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina zatražio da to Ministarstvo obezbijedi novac za obnovu pomenutog spomenika.

On je najavio da će LSV o stanju spomenika na Iriškom vencu upoznati sve ambasade zemalja koje su učestvovale u borbi protiv fašizma.

Izvor: Agencije


Povezane

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom protječe u ozračju krize u Ukrajini. Sve su oči uprte u Kijev i Moskvu, ali i nedavno anektirani Krim na koji je stigao ruski predsjednik Vladimir Putin. Posjeta je već naišla na osude Zapada.   

Vlada Srbije, poslodavci i sindikati nisu uspjeli da se dogovore o minimalnoj cijeni rada u Srbiji. Na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta Vlade, razmatrala se mogućnost povećanja cijene rada u Srbiji, ali, kako je saopšteno, zahtjevi sindikata su bili takvi da ih poslodavci nisu mogli da prihvate. Konačnu odluku donijeće Vlada Srbije koja je danas raspravljala o rebalansu […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO