Nikolić: Srbija se gnuša paljenja zastave

Dan nakon spaljivanja hrvatske zastave, Nikolić je pisao predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović (Reuters)

Spaljivanje hrvatske zastave je čin za svaku osudu i protiv počinioca će biti preduzete sve mjere predviđene zakonom, poruka je iz Ureda predsjednika Srbije Tomislava Nikolića upućena hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović.

„Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda“, poručio je Nikolićev savjetnik Ivan Mrkić svom kolegi Dariju Mihelinu, savjetniku Grabar-Kitarović, dan nakon što je haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu.

U pisanoj poruci navodi se i da iza ovakvih incidentnih pojava „ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli rukovodilaca Srbije“.

„Ovo uverenje potkrepljujem i činjenicama da su se i u Hrvatskoj događali brojni incidenti i ozbiljna kršenja prava. Mi ih nismo, niti ćemo, stavljati u prvi plan naše političke pažnje, jer smo svesrdno rukovođeni dokazanom mudrošću da komšije treba da učine sve da im zajednički život bude bolji, a ne da ga zagorčavaju.“

Dodaje se da će zbog toga Srbija sve napore usmjeriti ka tom cilju, kao što bi trebala uraditi i Hrvatska.

Grabar-Kitarović: Zajednička evropska budućnost

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je odgovorila Tomislavu Nikoliću porukom u kojoj se navodi:

“Prepoznajem Vašu iskrenu želju jačati naše dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadići svakojake incidentne situacije. Kao predsjednici država imamo osobitu odgovornost za sveukupno ozračje u odnosima i moja je nada da ćemo zajedničkim djelovanjem dodatno potaknuti rad vlada naših dviju država kako bi se konačno zatvorila neka od poglavlja iz nedavne prošlosti koja, čvrsto držim, treba riješiti među susjedima koji se okreću zajedničkoj europskoj budućnosti. U tom bih smislu željela da naš budući susret donese istinski iskorak u našim odnosima čemu, sigurna sam, oboje težimo.”

Ranije u četvrtak su prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i prva potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, poručili da treba raditi na normalizaciji situacije u interesu budućnosti dviju država i čitave regije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu da je Šešeljevo paljenje hrvatske zastave loša slika poslana iz Beograda i pozvao na smirivanje strasti, uz najavu da će telefonski razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Haški optuženik zapalio je u srijedu ispred beogradske Palate pravde hrvatsku zastavu, rekavši kako želi poslati poruku “hrvatskoj ustaškoj državi” kao odgovor na zahtjeve hrvatskih zvaničnika da se vrati u haški pritvor.

Zbog ovog incidenta Više tužilaštvo u Beogradu isti je dan pokrenulo krivični postupak protiv Šešelja.

Njemu je u srijedu uručena odluka Haškog suda da se treba vratiti u pritvor s privremene slobode na koju je pušten u novembru 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja, a on je novinarima potvrdio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag već ga vlasti Srbije moraju uhapsiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO