Dačić i Pusić: Šešelj ne smije ugroziti odnose

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i prva potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić poručili su danas da treba raditi na normalizaciji situacije u interesu budućnosti dviju država i čitave regije.

Dačić i Pusić su u telefonskom razgovoru postigli saglasnost o tome da incidenti, poput onog koji se dogodio juče ispred Palate pravde u Beogradu, ne smiju ugroziti obostranu želju za unapređenjem odnosa Srbije i Hrvatske.

Kako se navodi iz vlada Srbije i Hrvatske, Dačić i Pusić su naglasili da zajednički cilj dvije zemlje mora biti da putem dijaloga rješavaju sva otvorena pitanja iz prošlosti i da definišu zajedničke interese i projekte za budućnost.

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj jučer je ispred Višeg suda u Beogradu zapalio zastavu Hrvatske i iznio niz optužbi na račun hrvatskih državnih zvaničnika, nakon čega su uslijedile oštre reakcije iz Zagreba.

“Pusić je obavestila Dačića o tome da će se ambasador Hrvatske vratiti u Beograd 7. aprila, odmah nakon Uskrsa po gregorijanskom kalendaru”, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Pusić je ranije poručila kako Hrvatska želi da se ponovo normalizuje situacija sa Srbijom i smire strasti nakon što je Šešelj zapalio hrvatsku zastavu i prozivke srbijanskog ministra Aleksandra Vulina upućene hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću.

Upitana nakon sjednice Vlade Hrvatske koji su dalji koraci prema Srbiji, Pusić je odgovorila da se nada da će to biti “spuštanje lopte” i da sada “nije važan jedan marginalni fenomen iz prošlosti”, kako vidi Šešelja, nego odnosi između Hrvatske i Srbije, prenijela je agencija Hina.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je prethodno oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić pozvan je na konsultacije u Zagreb.

“U fokusu našeg interesa su odnosi između Hrvatske i Srbije koji znače budućnost, i privrednu, i političku, i sigurnosnu i svaku drugu. To je naš posao, naša odgovornost i to ćemo raditi”, najavila je Pusić.

Rekla je da je Hrvatska u prvom redu reagirala na izjave člana Vlade Srbije, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulina, upućene Hrvatskoj, generalu Anti Gotovini i premijeru Zoranu Milanoviću, kao i da je pozivanje hrvatskog ambasadora na konsultacije jedna poruka da takva retorika zaista šteti odnosima u regiji i između dvije zemlje.

“Zato je za nas važno da se takva retorika apsolutno suzbije, zaustavi i prepozna kao potpuno neprimjerena. Mi, naravno, imamo komunikaciju, imat ćemo komunikaciju i želimo jedan europski standard komunikaciji u regiji”, navela je Pusić.

Odgovornost za regiju

Kako je dodala, prema jučerašnjoj izjavi premijera Srbije Aleksandra Vučića “čini se da i sa strane Srbije dolaze signali da su i oni prepoznali kako bi trebalo smiriti odnose i smiriti takve reakcije i ubuduće se u njih ne upuštati”.

“Ja bih rekla da su i oni to prepoznali i naš cilj je da se ponovno normalizuje situacija i ove strasti smire. Mi donekle razumemo i uslove u kojima su se oni našli sa slučajem Šešelj, koji je de fakto rezultat odluka Haškog tribunala, ali bez obzira na to odgovornost svi imamo za regiju i život u regiji i time se moramo rukovoditi”, smatra Pusić.

Premijer Srbije ocijenio je jučer da je Šešeljevo paljenje hrvatske zastave loša slika poslana iz Beograda i pozvao na smirivanje strasti, uz najavu da će telefonski razgovarati s hrvatskim premijerom Milanovićem.

“Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji”, poručio je Vučić.

Pusić se osvrnula i na Vulinov poziv Milanoviću da prevlada svoju sujetu, dođe u Beograd i tu kaže sve šta misli o Srbima i Srbiji, da, kako je rekao, “upozna 250.000 proteranih iz Oluje i objasni tim proteranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bežali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga Milanović naziva anđelom”.

“Ono što je važno je očito da je htio poslati negativnu, lošu, svađalačku poruku, poruku koja kvari odnose i da s tim treba jedanput završiti i naša reakcija ide u tom smjeru”, rekla je ministrica.

Pusić je naglasila i da nijedan hrvatski zvaničnik takvu vrstu retorike niti koristi niti bi koristio u vezi s bilo kojom zemljom, a kamoli nekom susjednom.

‘Naoružan i na tenku’

Haški optuženik i lider SRS-a negirao je danas da njegovo ponašanje može štetiti Srbiji i njenim građanima te istakao kako su njegovi potezi “samo razotkrili pravu suštinu odnosa Srbije i Hrvatske”, koji nikada, kako je naveo, nisu bili dobri i prijateljski, prenosi agencija Tanjug.

Na konferenciji za novinare Šešelj je rekao da odnosi Srbije i Hrvatske nikada nisu bili dobri, pošteni, prijateljski i nikada nisu bili zasnovani na povjerenju. Sebi je pripisao zasluge za to što je suštinu tih odnosa iznio u javnost.

Šešelj je, u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski sedmičnik Dani, zaprijetio kako će doći u Hrvatsku “naoružan i na tenku”.

“Tamo (u Hrvatsku) ću jednog dana otići naoružan, na tenku. Da oslobodim republiku srpsku krajinu”, kazao je u intervjuu koji je dao prije nego što je u srijedu u Beogradu zapalio zastavu Hrvatske.

Haški optuženik zapalio je u srijedu ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku “hrvatskoj ustaškoj državi” kao odgovor na zahtjeve hrvatskih zvaničnika da se vrati u haški pritvor.

Zbog ovog incidenta Više tužilaštvo u Beogradu isti je dan pokrenulo kazneni postupak protiv Šešelja, na šta je on uzvratio kako ga ta vijest raduje i rekao da s nestrpljenjem očekuje početak sudskog procesa.

Njemu je u srijedu uručena odluka Haškog suda da se treba vratiti u pritvor s privremene slobode na koju je pušten u novembru 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja, a on je novinarima potvrdio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag već ga vlasti Srbije moraju uhapsiti.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas kako će odluka o postupanju državnih organa, kada je riječ o vraćanju Šešelja u Haški tribunal, biti donesena kada stigne rješenje iz tog suda i poručio da zapaljive riječi između Hrvatske i Srbije nikome neće donijeti dobro.

Selaković je, odgovarajući na pitanje kako će postupiti državni organi povodom zahtjeva Žalbenog vijeća Haškog tribunala za vraćanje lidera radikala u Ševeningen, rekao da će to biti poznato tek kada stigne odluka Pretresnog vijeća.

“Kada budemo dobili odluku Pretresnog veća tada ćemo odlučivati kako ćemo da postupimo… Zna se kako se radi u svakoj državi i kako postupaju državni organi”, rekao je Selaković u Vladi Srbije.

Na konstataciju novinara da je slučaj Šešelj doveo do “diplomatskog rata” Srbije i Hrvatske, Selaković je istakao da je neozbiljno govoriti o bilo kakvom ratu.

Izvor: Agencije