SDSM: Gruevski tražio ‘barokizaciju’ Skoplja

U kontroverzni projekt 'Skoplje 2014' uloženo je više od pola milijarde eura (Al Jazeera)

Makedonska opozicija nastavila je da objavljuje navodne snimke telefonskih razgovora koji, kako tvrde, govore o koruptivnom i kriminalnom vladanju zemljom premijera Nikole Gruevskog i njegovih ministara, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Posljednjih su dana uslijedile skoro svakodnevne objave snimaka u kojima Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) svoje napade fokusira na Gruevskog i njegovih devet godina na vlasti.

Danas su ponovno objavljeni razgovori koje je Gruevski, navodno, vodio sa jednim od svojih najbližih saradnika – Miletom Janakievskim, ministrom za transport i veze.

“Glavna tema razgovora je kontroverzni projekt ‘Skoplje 2014’ koji je izgrađen u Opštini Centar i u koji je uloženo više od pola milijarde eura. U snimkama navodnih razgovora čuje se kako je premijer Makedonije glavni kreator izgleda zgrada, koje se trebaju graditi u baroknom i neoklasicističkom stilu. Čak predlaže da trgovinski centar lociran u centru Skoplja i koji je simbol modernog grada treba da dobije baroknu fasadu”, javlja Smilevska.

Upravo se ovih dana građani skopske Opštine Centar pripremaju za referendum, koji se treba održati naredne sedmice, jer se dio njih protivi tome da gradski trgovački centar dobije baroknu fasadu.

Ako i uspije, referendum ima samo savjetodavnu ulogu, javlja Smilevska.

‘Ošamariti načelnika’

“U navodnim razgovorima se čuje i kako je vlast organizovala svoje pristalice da onemoguće jednostavno i normalno odvijanje sednice Opštine Centar, a to se dešavalo u leto 2013. godine. U jednom trenutku čuje se kako premijer kaže ministru Janakievskom da neko od njegovih pristalica uđe na sednicu i načelniku [Andreju] Žernovskom opali nekoliko šamara. Na taj način, navodno kaže Gruevski, tom čoveku ne može ništa da se desi – neće mu naneti teške povrede i za to neće dobiti krivičnu, nego samo prekršajnu prijavu”, javlja Smilevska.

Na takvu je objavu odgovorio Andrej Žernovski, načelnik skopske Opštine Centar.

“Na kraju Nikola, želim ti nešto reći, znam da ćeš čuti ovo! Tvoj san, prema onome što smo čuli iz snimaka koje objavljuje Zoran Zaev i SDSM, po kojem hoćeš da se odvojiš od građana, gradeći zid na Vodnu, visok sedam-osam metara. Ali Nikola, ti se nećeš odvojiti od građana takvim zidom, nego ćeš od građana uskoro biti odvojen iza rešetaka”, poručio je Žernovski.

VMRO-DPMNE kaže kako je riječ o montiranim snimkama.

“Ali čak ni to im nije dovoljno, pa dodaju naraciju i objašnjenja kako bi laž bila potpuna. Ali istina nije u isječenim i montiranim materijalima, nego u onome što je stvarno napravljeno, što je realnost. Nikome iz opozicije nije udaren šamar, niti je neko završio u jarku, isto kao što nijedna firma nije zatvorena zbog političkih motiva, niti je nekome iz opozicije pričinjena šteta”, navodi se u saopćenju VMRO-DPMNE-a.

Opozicioni SDSM i u subotu je objavio navodne snimke razgovora premijera Gruevskog i njegovih ministara, nakon čega su uslijedile ostavke trojica funkcionera albanske stranke DUI, članice vladajuće koalicije u Makedoniji.

O istupanju iz stranke javnost su obavijestili njen visoki funkcioner Arben Labenishti, koji je zamjenik ministra odbrane, generalni sekretar Hazbi Lika, kao i i Shefik Duraku, stranački funkcioner iz skopske opštine Aračinovo i bivši portparol Vlade.

Svoje ostavke, obrazložili su nezadovoljstvom radom stranke, no u svojoj ostavci Labenishti navodi da traži i raskidanje aktuelne koalicije između VMRO DPMNE-a i DUI-ja zato što Vlada radi, kako kaže, nedemokratski i protiv interesa Albanca.

Smatra se da je njegova ostavka isporovocirana nakon objavljivanja jučerašnjih snimaka navodnih telefonskih razgovora u kojima ministrica policije vrijeđa jednog političara Albanca.

Izvor: Al Jazeera