Ostavke u stranci DUI u Makedoniji

Trojica funkcionera albanske stranke DUI, članice vladajuće koalicije u Makedoniji, podnijeli su ostavke.

O istupanju iz stranke javnost su obavijestili njen visoki funkcioner Arben Labenishti, koji je zamjenik ministra odbrane, generalni sekretar Hazbi Lika, kao i i Shefik Duraku, stranački funkcioner iz skopske opštine Aračinovo i bivši portparol Vlade.

Svoje ostavke, obrazložili su nezadovoljstvom radom stranke.

“Zamenik ministra odbrane Arben Labenishti, osim sa pozicije u ministarstvu, povlači se i sa svih partijskih funkcija, ali i iz članstva u DUI-ju. Iz njegove partije kažu da je Labenishti nezadovoljan zato što ga DUI ne podržava kao kandidata za još jedan mandat na poziciji predsednika opštinske organizacije u Strugi, koji se bira danas. Labenishti je već jednom izgubio na lokalnim izborima u Strugi u 2013. godini”, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Necivilizirani ljudi, needucirana demokratija, nedostatak etičkih i moralnih kapaciteta stvaraju haos, iskorištavanje, obeshrabrenje, mulj koji će pokriti sve naše napore za naš nacionalni i društveni život u budućnosti”, napisao je Labenishti na Facebooku.

Traže i raskidanje koalicije

Međutim, u ostavci Labenishti navodi da traži raskidanje aktuelne koalicije između VMRO DPMNE-a i DUI-ja zato što Vlada radi, kako kaže, nedemokratski i protiv interesa Albanca, javlja Smilevska.

Smatra se da je njegova ostavka isporovocirana nakon objavljivanja jučerašnjih snimaka navodnih telefonskih razgovora u kojima ministrica policije vrijeđa jednog političara Albanca.

Ostavku je podnio i generalni sekretar stranke DUI Hazbi Lika, doskorašnji veoma blizak saradnik stranačkog predsjednika Alija Ahmetija.

“U svom otvorenom pismu, Lika kaže da nije zadovoljan kako se organizuju unutrašnji izbori u partiji. Napominje da nema nameru da bude dekor u DUI-ju”, javlja Smilevska.

Iz stranke se povlači i lokalni funkcioner iz skopske opštine Aračinovo Šefik Duraku, makedonskoj javnosti poznat kao bivši portparol Vlade. I njegov razlog za ostavku je, kako je rekao, nezadovoljstvo unutrašnjom stranačkom organizacijom.

Demokratska unija za integraciju je u makedonskoj Vladi sa strankom VMRO-DPMNE, više od šest godina.

Zekolli: Snimci oslabili vladu

Politički analitičar Arsim Zekolli je, gostujući u programu Al Jazeere, ukazao kako su u onome što se događa na djelu “unutarstranački problemi, kao sukob klanova unutar DUI-ja, ali i međustranački, međunacionalni i međunarodni sukob”.

“Ostala je i konstatacija Labenishte koja je uznemiravajuća i po kojoj DUI nije apsolutno ništa uradio na integracijama prema NATO-u i EU. Dakle, sve je samo isprazna retorika Ahmetija kojem nije stalo da Makedonija bude članica NATO-a i EU”, smatra Zekolli.

Po njegovom mišljenju, objavljivanje snimaka je “apsolutno oslabilo makedonsku vladu, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu”.

“Strani promatrači ukazuju kako je neophodan odlazak Gruevskog, ali i Ahmetija, dodao bih jer idu u paketu, kao i zakonskih sankcija protiv premijera i kamarile, no pitanje je šta nakon toga i ko će preuzeti vlast”, dodaje Zekolli.

Za krizu u kojoj se našla Makedonija, smatra da je “sve dublja i dublja, a ostavke koje su se dogodile samo potvrđuju da se kriza širi”.

“Ostavke dolaze nakon posjeta visokih međunarodnih dužnosnika. […] Na kraju, generalni sekretar jedne partije koji se okreće protiv vodstva stranke ukazuje kako se nešto ipak sprema, a nisu u mogućnosti da to spriječe”, zaključuje Zekolli.

Izvor: Al Jazeera