SDSM: Vlast htjela poslati penzionere van zemlje da ne glasaju

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) objavio je u Štipu nove snimke navodnih telefonskih razgovora funkcionera vladajuće stranke.

Novi snimci navodno dokazuju način na koji je vlast utjecala na ishod lokalnih izbora prije dvije godine.

Čuje se, između ostalog, kako je planirano da se grupa penzionera pošalje van zemlje, kako ne bi mogli glasati.

SDSM je od februara objavio više setova snimaka, koje vladajući VMRO-DPMNE uporno negira.

Podatke je iznio predsjednik opštinskog odbora SDSM-a u Štipu, Vladimir Milošev.

“Lične uvrede i međusobna mržnja je svakodnevica u Vladi Nikole Gruevskog. To pokazuje njihov ljudski i kulturni nivo, njihove vrijednosti. Za građane, to nema suštinsko značenje. Na vidjelo izlazi njihova cjelokupna nesposobnost”, poručio je Milošev.

Gruevski: Međunarodna zajednica uz vlast

Istovremeno, u Prilepu, je održan skup vladajuće partije VMRO-DPMNE, a pristalicama su se obratili lokalni funkcioneri, te premijer i predsjednik stranke Nikola Gruevski.

Bio je to peti skup te stranke u unutrašnjosti zemlje, nakon što je SDSM počeo da objavljuje snimke navodnih telefonskih razgovora za koje tvrdi da svjedoče o kriminalnom i koruptivnom vladanju Makedonijom.

Na proteklim okupljanjima premijer Gruevski je govorio o uspješnim reformama koje provodi njegova Vlada, ali i promovisao nove mjere za makedonsku privredu.

“Međunarodna zajednica podržava nas da ova situacija završi što brže, zato što žele dobro državi i svjesni su da je šteta koju pravi [predsjednik SDSM-a] Zoran Zaev ogromna i može ugroziti njenoj perspektivi. Međunarodna zajednica želi ozbiljno i odgovorno pristupanje procesu ‘puč’ i navodima koji su proizašli iz napada opozicije. Žele stabilnu Makedonju koja će nastaviti reformski kurs za demokratsku budućnost građana”, poručio je Gruevski.

Izvor: Al Jazeera