Sud BiH: Turkoviću 40, Lakiću 35 godina zatvora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH, danas je konačnom presudom osudilo Zijada Turkovića na 40, a Milenka Lakića na 35 godina zatvora.

U novembru 2013. godine Sud BiH je prvostepenom presudom izrekao kaznu zatvora od po 40 godina okrivljenom Zijadu Turkoviću i Milenku Lakiću, dok je Muamer Zahitović osuđen na tri, Saša Stjepanović na dvanaest, a Fadil Aljović na pet godina zatvora.

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbe.

Zločinačka organizacija Zijada Turkovića je tada dobila ukupno 100 godina zatvora, što je bila najviša presuda u historiji BiH.

‘Historijska presuda’

Optužnica ih je teretila za učešće u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona konvertibilnih maraka (1,25 miliona eura) ABS banke u Kargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.

U augustu 2014. godine Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković i drugi i naložilo novo suđenje.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, rekao je da je presuda od 95 godina zatvora ”doista povijesna presuda u borbi protiv organiziranog kriminala. Od samog početka ovog predmeta, tvrdili smo da se radi o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u poslijeratnoj BiH, što se ovom posljednjom presudom i pokazalo”.

Sendi Tolić, sin ubijenog Marija Tolića je kazao: “Ovo je veliki dan za pravosuđe BiH, što ovaj monstrum nije mogao podmititi ili svojim prijetnjama napraviti da ne dođe do pravde za porodice ubijenih ljudi na najgore načine. Ovi ljudi, monstrumi, ne zaslužuju nikad više vidjeti dana slobode.”

S druge strane, Fahrija Karkin, branilac po službenoj dužnosti Zijada Turkovića, rekao je da je presuda ”dokaz da više ne može da opstane ovakav Sud u kojem se sudi u prvom stepenu, u drugom stepenu i nakon ukidanja presude, opet u prvom stepenu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Fahrija Karkin, advokat provooptuženog Turkovića, kaže da je prvostepena presuda u cjelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena.

01 Aug 2014

Sud Bosne i Hercegovine odredio je ukupno stotinu godina zatvora pripadnicima kriminalne skupine koju predvodi Zijad Turković. Sam je Turković dobio 40 godina iza rešetaka prvostepenom presudom. Osuđen je, zajedno s pomagačima, za preprodaju opojnih droga, krađu, ubojstva te pranje novca. Više detalja donosi novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

Zijad Turković zbog pet ubistava i drugih krivičnih dela osuđen na 40 godina. Njegovoj grupi ukupno 100 godina zatvorske kazne.  Izricanje presude Zijadu Turkoviću pratio je novinar Al Jazeere Ivan Pavković. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO