Pusić: BiH ima priliku da napreduje prema EU

Posjeta je, na neki način, dio pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU i predstavnika BiH (Anadolija)
Posjeta je, na neki način, dio pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU i predstavnika BiH (Anadolija)

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić poručila je u Sarajevu da su euroatlanske integracije BiH zajednički interes obje zemlje i da će Hrvatska kontinuirano podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i NATO-u.

Pusić se sastala s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, koji je kazao da je Vijeće ministara fokusirano na provedbu socioekonomskih reformi s ciljem poboljšanja poslovne klime u BiH čime bi se olakšalo poslovanje i otvarala nova radna mjesta, prenosi Fena.

Dodao je da su planirani reformski zahvati kompatibilni sa sistemskim reformama koje se od BiH očekuju u evropskim integracijama.

Zvizdić je naglasio da postoji i potpuna saglasnost svih političkih subjekata u pogledu euroatlantskih integracija BiH.

Pusić je kazala da proces pristupanja EU ”znači ulazak u eru radne i životne politike i to je nešto što će relaksirati odnose unutar BiH. Naš proces prilagođavanja je trajao 12 godina i spremni smo vam pomoći na tom putu”.

Dodala je da EU očekuje pozitivne pomake u BiH i da je veoma bitno da Bosna i Hercegovina pokaže institucionalnu kredibilnost u procesu pridruživanja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Novi pristup

Novim pristupom Bosni i Hercegovini je otvorena prilika da napreduje prema članstvu u Evropskoj uniji kroz reforme koje su izvodljive, poručeno je nakon ranijeg sastanka Pusić s ministrom vanjskih poslova BiH, Igorom Crnadkom. 

Posjeta je, na neki način, dio pripreme za sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU i predstavnika BiH, koji organizira Hrvatska, a koji će biti održan u Luksemburgu početkom iduće sedmice.

Jedna od ključnih tema razgovora je bio evropski put BiH, nakon što je u novembru prošle godine britansko-njemačka inicijativa, pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla u evropski projekat te otvorila veliku šansu za BiH, javlja Anadolija.

Crnadak je izrazio želju da današnji dan bude prvi dan “njihove dobre saradnje koja će biti na dobrobit i naroda Hrvatske i naroda koji žive u BiH”.

“Danas sam se zahvalio Pusić za njenu ulogu u prihvatanju i dolasku na scenu tzv. evropske inicijative novog pristupa BiH, jer smatram da je BiH sa ovim dobila jednu veliku šansu”, kazao je.

Istakao je da su na tragu ove inicijative danas razgovarali i o doručku tzv. prijatelja BiH koji će se, na inicijativu i organizaciju Hrvatske i ministrice Pusić, dogoditi u Luksemburgu početkom iduće sedmice.

“Mi smo danas razgovarali i o bilateralnim odnosima dvije zemlje i konstatovali da su oni dobri i da se nalazimo u dobrim prijateljskim vezama. Dogovorili smo se da nastavimo da razvijamo te odnose i da sva otvorena pitanja koja postoje u hodu i u daljoj saradnji rješavamo”, poručio je Crnadak.

Najvažnije da ljudi počnu bolje živjeti

Kako je kazao, danas su zaključili i da nijedno od tih pitanja ne opterećuje daljnji razvoj odnosa BiH i Hrvatske.

“Hrvatska je ne tako davno prošla putem kojim mi trenutno idemo. I mi smo se i danas usaglasili da nema ništa logičnije ni pametnije nego da iskoristimo sva dobra i loša iskustva koja je Hrvatska imala na tom putu i stavimo ih u funkciju našeg bržeg i boljeg napredovanja.”

Ministri vanjskih poslova susjednih zemalja su se složili da je najvažnije za sve ljude koji žive u BiH da se konačno neke stvari promijene i počne malo bolje živjeti.

Crnadak je kazao je da je apsurdno govoriti o tome da se BiH može nešto nametati kada je u pitanju unutrašnje uređenje.

“Vidjeli ste da je na najvišem mjestu prioriteta stavljena borba protiv korupcije i to jeste ogroman problem. Problem za svakodnevan život, problem za nove investicije”, poručio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o proizvodima čiji je izvoz stopiran ulaskom Hrvatske u EU kazao je da “moramo biti svjesni da je na tih više od 1.000 kilometara naše granice EU”.

“Teško je očekivati da imamo nekakve značajnije protekcije ili da nam progledaju kroz prste kada su u pitanju propisi. Mi moramo biti spremni da izvučemo maksimum za BiH iz onoga što su naše obaveze.”

Najveći odziv ministara do sada

Pusić je kazala da je ministar Crnadak otvorio priliku da razgovaraju, ne samo nakon izbora i formiranja Vijeća ministara u BiH, nego i prije nečega što u Hrvatskoj vide kao zajednički projekt, a to je napredovanje zemalja u regiji, konkretno BiH, prema evropskim reformama pa i onda članstvu u EU.

Podsjetila je da će se u ponedjeljak održati doručak prijatelja BiH u Luksemburgu, prije održavanja Vijeća za vanjske poslove EU.

“To je jedan ustaljeni način komunikacije pa i definiranja tema o kojima EU raspravlja i o kojima vodi računa. Sa novim pristupom BiH otvorena je šansa, prilika da BiH napreduje prema članstvu kroz reforme koje su izvodljive”, kazala je Pusić.

Prema njenim riječima, neki preduvjeti, koji su postavljeni pred BiH, su bili takvi da je bilo teško pretpostaviti da se oni mogu ispuniti kao preduvjet.

“Oni mogu biti sastavni dio procesa, ali ne preduvjeti za početak procesa. Mislim da je ovaj novi pristup omogućio da proces započne i vrlo vjerovatno će već ili sljedeći tjedan ili na Vijeću za opće poslove sljedeći mjesec biti i formalno odmrznut i aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je jedna vrsta generalne probe za pregovore”, kazala je Pusić.

Istakla je da je za sada dvadesetak ministara potvrdilo svoj dolazak na doručak prijatelja BiH.

Podsjetila je da ona na takvim događajima prisustvuje od 2012. godine i nikada ministarski odziv nije bio takav što pokazuje da ne samo da postoji interes među državama članicama nego da postoji i procjena da je uspjeh moguć.

“To je možda najvažnija poruka i najvažnija tema na kojoj treba graditi dalje poteze i dalju politiku u BiH”, poručila je Pusić.

Uređenje BiH – unutrašnja stvar

Kako je kazala, danas su razgovarali i o bilateralnim odnosima, uključujući i prometnu, energetsku politiku, politiku prevencije i zaštite od poplava.

Što se tiče unutrašnjih uređenja BiH, Pusić je naglasila da je to unutrašnja stvar BiH.

“Jedna od ključnih karakteristika novog pristupa je neke od tema strukturnog uređenja države, ostaviti za kasnije i započeti sa ekonomskim i socijalnim temama. Započeti sa onim temama u kojima se relativno može postići uspjeh i rezultat i kroz to stvoriti preduvjete za razgovor o drugim temama”, kazala je Pusić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o proizvodima čiji izvoz je stopiran ulaskom Hrvatske u EU Pusić je kazala da postoji sporazum o tradicionalnoj trgovini.

“To nije nikakva posebna bilateralna stvar i to je odnos između EU i BiH, odnosno odnos između EU i svake zemlje koja je na putu prema evropskom članstvu, a u susjedstvu je zemlje koja je članica EU. Na isti takav način su regulirani odnosi Hrvatske i Slovenije kad je Slovenija postala članicom EU 2004. godine”, pojasnila je Pusić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO