Zagreb: Jevrejski filmski festival o holokaustu i Srebrenici

Ovogodišnji Festival tolerancije posvećen je obilježavanju godišnjice holokausta i srebreničkog genocida (Anadolija)
Ovogodišnji Festival tolerancije posvećen je obilježavanju godišnjice holokausta i srebreničkog genocida (Anadolija)

Festival tolerancije (JFF- Jevrejski filmski festival), manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine u regionu, a koja je posvećena pravima manjinskih grupa, svečano je otvoren u Zagrebu, javlja Anadolija.

Ovogodišnji Festival tolerancije posvećen je obilježavanju sedamdesete godišnjice holokausta i dvadesete godišnjice srebreničkog genocida.

Njihovo iskustvo

Otvaranju festivala prisustvovali su brojni zvaničnici visoke politike, umjetnici i kulturni radnici. Prisutnima su se na otvaranju obratili direktorica festivala Nataša Popović, Branko Lustig, dvostruki oskarovac i čovjek koji je preživio nacističke logore, te bosanskohercegovački fotograf Tarik Samarah, čiji je rad “1945 -1995 – 2015” izložen u okviru festivala.

“Malo nas je koji smo se vratili, ali želim istaknuti da svi mi preživjeli smatramo svojom dužnošću da vas na to podsjetimo i ne dozvolimo da sjećanja nestanu. Želimo prenijeti mladim naraštajima naše iskustvo. Ispričajmo im kako su u dimu nestali naše majke i očevi, naše sestre i naša braća. Neka pamte i neka ne zaborave, neka ne dozvole da se to ikada više ponovi. Neka uspomenu i sjećanje prenesu na svoje kćeri i sinove te tu istu poruku, nikada više”, poručio je Branko Lustig.

Nataša Popović je istakla kako Festival tolerancije želi ojačati društvo bez mržnje i kako filmovi koji se prikazuju u njegovom sklopu progovaraju o toleranciji i prihvaćanju različitosti, te govore posebno o holokaustu i zločinima nacističkog režima.

Tarik Samarah  je podsjetio na opasnosti ponavljanja zla.

“Nakon Drugog svjetskog rata, po gradovima Njemačke bile su postavljene fotografije – užasne slike patnje, stradanja i mučenja jevrejskog naroda. Oni rijetki koji su se branili izgovorima da nisu znali, nakon toga nisu mogli reći da ne znaju.”

Naglasio je kako je njegov dosadašnji rad vođen ovim motom te naglasio da “kada ste jednom svjedočili nečemu, vi niste više običan posmatrač. Vi ste postali ne samo informirani, nego i obavezni prema onome čemu ste svjedočili”, kazao je Samarah.

Novi ratovi

Istakao je i da danas, sedamdeset godina nakon holokausta i dvadeset godina nakon srebreničkog genocida svjedočimo porastu ksenofobije, antisemitizma, islamofobije i novim ratovima. 

Ovogodišnji Festival tolerancije posvećen je obilježavanju sedamdesete godišnjice holokausta i dvadesete godišnjice srebreničkog genocida. U sklopu ove teme, u Zagrebu na reklamnim panoima postavljen je Samarahov rad “1945-1995-2015”.

Rad “1945-1995-2015” ima za cilj prvenstveno da podsjeti na dvije godišnjice koje se obilježavaju 2015. godine – dvadesetu godišnjicu srebreničkog genocida i sedamdesetu godišnjicu holokausta. Samarah je  2004. godine fotografisao majku iz Srebrenice kako stoji zagledana u plakat na kojem su prikazane Ana Frank i njena sestra. Djevojčice su na fotografiji okrenute leđima, a pogled žene iz Srebrenice također izmiče posmatraču, usmjeren je na Anu Frank i njenu sestru. Kao što žena iz Srebrenice stoji zagledana u prošlost simboliziranu Anom Frank, tako i naš pogled na ovu fotografiju privlači ciklično ponavljanje historije zla.

Cilj projekta “1945-1995-2015” je prvenstveno komemorirati ova dva događaja, ali i ukazati na opasnost od ponavljanja zločina. Forme predviđene za realizaciju projekta imaju za cilj da običnog čovjeka susretnu sa porukom rada.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO