Koliko je pesticida u voću i povrću

Jabuke, mandarine i špinat samo su neke od namirnica za koje se u medijima u Srbiji proteklih dana pisalo da su otrovne.

Novinarka Al Jazeere Jelena Glušac, istražila je da li poljoprivredni proizvođači imaju potrebno znanje o pravilnoj upotrebi pesticida.

„Imam neke proverene koje znam da proizvode. Sigurno da koriste pesticide. Sigurno da su štetni. Kako napraviti kontrolu svega toga?“, kaže na pijaci stanovnik Beograda Branko.

Neki proizvođači su kontrolu prepustili profesionalcima i garantuju organski uzgoj.

„Ja jesam proizvođač, ali plaćam čoveka koji je završio fakultet na zaštiti voća. Znači svako moje voće je originalno, zaštićeno i istog momenta može da se pojede“, tvrdi Dragić Urošević, proizvođač jabuka.

Da bi tako bilo, potrebna je sistematska priprema za svako stablo u voćnjaku, a iskustvo i znanje neophodno je prenijeti i drugima.

Neki savjetuju kako izbjeći greške, poput one da voće tretirano hemikalijama do prodaje izgubi sadržaj pesticida.

„Kad se radi berba i kada uradite analizu ploda, kada takav proizvod držite u hladnjači i obavite posle šest meseci u hladnjači analizu ploda, apsolutno mala razlika će biti, skoro ista što se tiče pesticida“, objašnjava voćar Verko Kačarević.  

„Jabuke iz ovog voćnjaka namenjene su ruskom tržištu. Pre nego što krenu na put od nekoliko hiljada kilometara, različitim pesticidima biće tretirane ravno 48 puta“, izvještava Jelena Glušac.

Kontrola pesticida

Koji od tih pesticida će biti i kontrolisani, glavno je pitanje na koje ukazuju u Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača.

„Najbitnije pitanje u svemu tome je na šta ste ispitivali. Je li ispitujete na prisustvo nekih pesticida i herbicida koji već odavno nisu u upotrebi i normalno je da je nalaz negativan, ili možda ima drugih čije je prisustvo kudikamo češće, a mi to ne znamo jer oni ne ispituju i nemamo podatak o tako nečem“, kaže Goran Papović iz ove organzacije.

U Ministarstvu poljoprivrede, koje obavlja kontrolu, kažu, takvo pitanje ne stoji.

„Gospodin Papović mora da zna da se traže i aktivne supstance koje se više ne koriste upravo zato da bi se mogla potvrditi legalna odnosno nelegalna primena“, tvrdi Snežana Savčić Petrić iz Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Ovo ministarstvo u prošloj godini pregledalo je 935 uzoraka biljnog porijekla, od kojih 438 iz uvoza.

Iako bi spisak zaplijenjene robe zbog nedozvoljenog nivoa pesticida mogao navesti na zaključak da je sađenje sopstvenog voćnjaka i povrtnjaka rješenje, na Poljoprivrednom fakultetu kažu – organska hrana uvijek će ostati van domašaja većine.

Evidencija gazdinstava i rad poljoprivrednih apoteka pomogli bi kontrolu upotrebe pesticida u budućnosti, kažu u organizacijama za zaštitu potrošača.

Do tada, savjetuju pažljivu kupovinu od provjerenih proizvođača.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Poslije afera sa kukuruzom i mlijekom u kojima su otkrivene nedozvoljene količine aflatoksina, u Srbiji novi propusti kada je o sigurnosti riječ. U Rusiji je otkriveno da 60 tona jabuka iz Srbije sadrži  preveliku dozu pesticida. Poljoprivredni stručnjaci i udruženja potrošača upozoravaju da je slučaj  vraćenih jabuka samo još jedan dokaz da u Srbiji ne […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO