Brammertz traži provedbu odluke o Šešelju

Serge Brammertz: U kontekstu provedbe odluke Žalbenoga vijeća, Šešeljevo zdravstveno stanje je irelevantno (EPA)
Serge Brammertz: U kontekstu provedbe odluke Žalbenoga vijeća, Šešeljevo zdravstveno stanje je irelevantno (EPA)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz tražio je u utorak od Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da Sudskom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedu odluke o povratku predsjednika Srpske radikalne stranke i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja u haški pritvor.

Sudsko vijeće, umjesto da odmah izda nalog i provede odluku Žalbenoga vijeća od 30. marta o Šešeljevom vraćanju u pritvor u Scheveningenu, tražilo je novi izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju.

“Raspravnom vijeću nije ostavljen diskrecijski prostor za odlučivanje trebaju li opozvati privremenu slobodu ili za vremenski okvir provođenja odluke”, poručio je Brammertz.

“Nema opravdanja za takvo kašnjenje u provedbi jednoznačne odluke Žalbenoga vijeća”, piše Brammertz i dodaje da je, u kontekstu provedbe odluke Žalbenoga vijeća, Šešeljevo zdravstveno stanje irelevantno.

Žalbeno vijeće ICTY-ja odlučilo je da se Šešelj mora vratiti u pritvor zbog njegovih izjava da se dobrovoljno u Hag više ne vraća, što je protumačeno kao kršenje uvjeta za boravak na privremenoj slobodi.

U pritvoru od 2003. godine

Sudsko vijeće naložilo je u prošli petak Sekretarijatu ICTY-ja da što je prije moguće kontaktira ljekarski tim lidera SRS-a i dostavi Sudskom vijeću nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog.

Poslije suđenja, koje je počelo u jesen 2007. godine, presuda je trebala biti izrečena 30. oktobra 2013. godine, ali je to odloženo nakon što je Haški tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzećem sudije Frederika Harhoffa “zbog pristrasnosti”.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Mandiaye Nijanga s predmetom, a predsjednik Haškog suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine, nakon čega će početi vijećanje sudija o presudi.

Lider SRS-a se 12. novembra 2014. godine, poslije skoro 12 godina boravka u pritvoru u Scheveningenu, vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao.

Izvor: Agencije


Povezane

Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo Sekretarijatu da kontaktira s ljekarski timom optuženog za ratne zločine i dostavi informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

10 Apr 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO