Vučić demantuje sukobe u Vojsci Srbije nakon pada helikoptera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dematirao je pisanje pojedinih medija u Srbiji da je Ratno vazduhoplovstvo naredilo da nijedan avion i helikopter više ne lete dok se u potpunosti ne ispune sve letačke procedure.

Tvrdi da u Vojsci Srbije ne postoje sukobi nakon pada helikoptera u kojem je poginulo sedmero ljudi, i da je ona spremna ispuniti sve svoje zadatke.

Borbeni lovac i presretač MIG 21 poletio je sa vojnog aerodorma Batajnica. Pokazna vježba spremnosti srpske avijacije  je bila prilika da premijer odbaci tvrdnje da ratna avijacija odbija naredbe za letenje.

“Ako je pitanje da li će sutra neko da poleti da spasava našu decu ili da pomaže pa da se sajlama spuštaju da bi izvukli starce iz vode, ili iz zapaljene kuće da vojska će to da radi“, kazao je Vučić.

Zabrana letenja

O zabrani letenja progovorio je Vojno politički komentator Miroslav Lazanksi.

Objavio je tekst za list Politika u kom navodi da je ratna avijacija Srbije izdala naredbu o zabrani letenja za helikoptere i avione, a sve zbog lošeg stanja opreme u avijaciji.

Zbog proceduralnih razloga komandant 204. avio-brigade uveo je zabranu letenja, sve dok se za letjelice i pilote ne obezbjedi ono što je propisima i procedurama i predviđeno.

Ono što je godinama traženo, a nije obezbijeđeno. A sve je traženo tačno po spisku, i svi su ti zahtjevi pilota sklanjani. Nema guma za migove, pa kasnije nema ni akumulatora za migove.

Mnogobrojna pitanja bila su upućena vojnim generalima u vezi sa padom helikoptera u kom je poginulo sedam osoba. Odogvore je davao samo premijer.

Da li će biti smjena u vojnom vrhu zbog pada helikoptera, premijer kaže da je to pitanje za vojne institucije, a da Tužiteljstvo i dalje radi svoj posao.

“Zamislite kada bih vam rekao kada će tužilaštvo da vas izvesti bio bi naslov u svim novinama Vučić kontrolište Tužilaštvo, e taj film nećete da gledate“, zaključio je Vučić.

Dejstvo alkohola

U padu vojnog helikoptera poginula su četiri pripadnika Vojske Srbije, dva zdrvastvena radnika i beba stara pet dana po koju su išli u pomoć.

Vojne komisije su utvrdile da je za pad letjelice odgovoran ljudski faktor, da je pilot Omer Mehić bio pod dejstvom alkohola.

Padu je doprinijelo i neadekvatno upravljanje u noćnim složenim vremenskim uslovima.

Kao drugostepeni uzrok udesa, komisija je navela niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Helikopterska nesreća u Srbiji, zvanično je i dalje nerazjašnjena.Objavljeni su izveštaji dvije komisije i dio priloga – ko je odgovoran?Prebacuje li se krivica u najvišim vojnim krugovima?  Hoće li istina biti otkrivena do kraja?   O tome u Kontekstu razgovaramo sa Bojanom Dimitrijevićem, bivšim pomoćnikom ministra odbrane Srbije i Slobodan Glavčićem, bivšim komandantom helikopterske jedinice […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO