Epicentar kod Pala: Sarajlije istrčavale na ulicu zbog zemljotresa

Stanovnici Pala osjetili su najintenzivnije podrhtavanje (Screenshot)

Zemljotres koji je dva sata nakon ponoći probudio većunu onih što su spavali u glavnom gradu BiH i njegovoj okolini, jutros je praktično glavna tema razgovora. Jasno, pobrao je i najviše komentara na društvenim mrežama. To nije čudo s obzirom da se ubraja među najsnažnije na ovom području posljednjih godina.

Zemljotres jačine 4,1 stepen Richtera, po mjerenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, registriran je  u 02.05 sati po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio na području Pala, 20 kilometara jugoistočno od Sarajeva.

U Epicentralnoj zoni jačina zemljotresa je bio 6 stepeni Merkalijeve skale, s epicentrom na području Pala, saopćio je Hidrometeorološki zavod Republike Srpske.

EMSC javlja kako je danas u 11.40 sati zabilježen novi potres na području 14 kilometara sjeverno od Lokvina kod Zenice, na dubini od dva kilometra.

Zemljotres se prema intenzitetu može smjestiti u kategoriju najsnažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Potres ove jačine može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima i većina stanovništva ga osjeća.

Uznemireni građani

Prema reakcijama na društvenim mrežama, mnogi su bili uznemireni.

“Pristojan potres u Sarajevu maloprije, bilo je 02.05 h. A magnituda i epicentar? Pojma nemam, drmanje me je razbudilo”, navodi jedan stanovnik Sarajeva.

“Jako se potreslo, čulo se kako škripe ormari i lomi se staklo, a istovremeno su se aktivirali alarmi na nekoliko automobila”, piše drugi, dodajući da je “cijela zgrada bila na nogama”.

“Zemljotres ili se to možda pokrenulo klizište, javite ako išta znate”, piše jedna Sarajka na Facebooku.

Neki građani su napuštali stanove i kuće, ali nakon što nije bilo drugog potresa vraćali su se u svoje domove, javljaju sarajevski portali. Posebno je ovo bilo izraženo u naseljima u kojima postoje neboderi, a kako tvrde stanari na Alipašinom polju upravo se na najvišim spratovima zemljotres najviše i osjetio.

“Sinoć sam otišao na spavanje oko 1. Nešto me je zaljuljalo, probudilo iz onog prvog sna za kojeg kažu da je najčvršći i  sjećam se samo da se polica sa knjigama počela nenormalno tresti. Pogledam na sat -02:05. Baš gluho doba noći”, piše u Zvonimir Nikolić u blogu za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije