Premijeri bh. entiteta očekuju podršku MMF-a

Premijeri bh. entiteta Federacija BiH i Republika Srpska održali su prvi zajednički sastanak nakon imenovanja na te funkcije.

Željka Cvijanović i Fadil Novalić saglasni su da prioritet rada njihovih vlada budu socijalno-ekonomske reforme.

Najavljuju ujednačavanje prakse i procedura kako bi ujednačili i olakšali poslovanje u oba entiteta.

Sastanak je trajao dva sata, a najavljena je i zajednička sjednica dviju vlada za mjesec i pol dana.

Razgovaralo se i o pripremama za sastanak s predstavnicima MMF slijedeće sedmice u Washingtonu. Očekuju daljnju finansijsku podršku za BiH.

“Mi smo zapravo prinuđeni i dalje na njihovu finansijsku potporu. Radi se stand by aranžmanu i otvaranju rata za neke nove aranžmane koji bi nam malo rasteretili pritisak tekućih bilansa”, izjavio je premijer Federacije BiH.

“…i da onda sjednemo, osnujemo grupe radne vladine kao i zajedničku sjednicu dvije vlade i pređemo u usvajanje zakona koji će biti identični za obje vlade”, dodala je premijerka RS-a.

Deklaracija o RS-u

Takođe, premijerka RS-a Željka Cvijanović rekla je da će Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojiti deklaraciju koja će se baviti pitanjem samostalne i slobodne RS, koja ima ekonomsku, političku, administrativnu i svaku drugu odgovornost.

Cvijanović, koja je i međunarodna sekretarka SNSD-a, kazala je na radnom sastanku s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, da će to biti stranački skup o definiranju pozicija o pojedinim pitanjima, “što je SNSD uvijek radio kada je riječ o evropskim integracijama” i ponovila svoj stav, kada je riječ o organizaciji BiH, o poštovanju Dejtonskog sporazuma i onoga što je on predvidio, prenosi Tanjug banjalučke Nezavisne novine.

Na pitanje novinara da li će predsjednik SNSD-a Milorad Dodik imati protivkandidata, ona je navela da se na stranačkim sastancima stalno priča o tim temama, da je otvoren proces kandidiranja i da će svako ko bude predložen biti dobrodošao da učestvuje u trci.

Izvor: Al Jazeera i agencije