Vučić: Srbija ne vraća ambasadora iz Zagreba

Slike paljenja zastave su loše slike koje idu iz Beograda, rekao je Vučić (Anadolija)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće povlačiti svog ambasadora iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj, te je dodao da će pozvati premijera ove zemlje Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

Reakcija Vučića uslijedila je nakon što je u srijedu vođa Srpske radikalne stranke Srbije i optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj, zapalio zastavu države Hrvatske na protestu ispred Palate pravde u Beogradu, organizovanom povodom odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se on vrati u pritvornu jedincu ovog suda. 

Više javno tužilaštvo u Beogradu odmah nakon toga pokrenulo je krivični postupak protiv Šešelja. 

“Naši državni organi preduzeli su mere koje su neophodne – ti koji su palili zastave nisu uradili ništa protiv Hrvatske, nisu uradili ništa protiv sebe – uradili su nešto samo protiv Srbije”, rekao je Vučić za RTS u Bratislavi i najavio da će po povratku iz Slovačke pozvati hrvatskog premijera.

Kako je dodao, na Srbiji je da pokuša da unese mir, razboritost i razum, objašnjavajući da je to važno i zbog Srba koji žive u Hrvatskoj.

“Slike paljenja zastave su loše slike koje idu iz Beograda i to što ćemo da kažemo da to nema veze sa državom, a nema, i to što ćemo da kažemo da to rade predstavnici vanparlamentarne stranke, neće mnogo doprineti našem boljem ili drugačijem imidžu.”

Pokazati više poštovanja prema Srbiji

Vučić je naglasio da je za Srbiju važno da privuče što više investitora i da ih neće privući paleći zastave.

“Nećemo ih privući paleći zastave zemalja EU ili EU, jer time palimo zastavu pod koju staje pet stotina miliona ljudi od kojih mi tražimo investicije i dodatnu pomoć i podršku”, poručio je Vučić.

Rekao je i da po njegovom mišljenju Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju neuporedivo bolje.

“Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji.”

“Što se tiče našeg poštovanja prema Hrvatskoj imaće ga”, dodao je. 

Vučić je na pitanje da li ambasador Srbije ostaje u Zagrebu odgovorio da u to nema nikakve sumnje te dodao da Srbija, “ni za teže incidente kada je ceo stadion uzvikivao “Za dom spremni” nije to radila. 

Rekao je da je razlog za to,”ne zato što smo slabi već što smatramo da moramo da imamo svog predstavnika u Zagrebu.”

Osude iz Hrvatske

“Da odgovaramo na izjave hrvatskih političara mogli bi deset godina bez prekida”, naveo je ali i istakao da njegova i namjera Srbije nije da se nastavi sa lošom retorikom i lošim političkim odnosima.

Na paljenje hrvatske zastave reagiralo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

„Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da će zbog ovog incidenta hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biti pozvan na konsultacije u Zagreb.

Izvor: Agencije