Primopredaje na državnom i federalnom nivou

Nikšić je upoznao Novalića i s prijedlozima zakona koje je Vlada Federacije utvrdila, ali nije proslijedila u Parlament (Fena)

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je preuzeo dužnost od prethodnika Vjekoslava Bevande, rečeno je u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

U toku su primopredaje dužnosti i u ministarstvima u Vijeću ministara te zemlje.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je jučer potvrdio imenovanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predsjedavajući tog vijeća Denis Zvizdić je jučer kazao novinarima da bi prva sjednica u novom sazivu trebala biti održana u narednih nekoliko dana.

Prema njegovim riječima, prvi zadatak će biti izrada socioekonomske reformske agende.

Novalić preuzeo dužnost federalnog premijera

Premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, čije je imenovanje potvrđeno na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije u utorak, i dosadašnji premijer Nermin Nikšić sastali su se danas u zgradi Vlade Federacije u Sarajevu radi formalne primopredaje dužnosti.

Nikšić je tom prilikom posebno upoznao Novalića s prijedlozima zakona koje je Vlada Federacije utvrdila, ali je njihovo prosljeđivanje u parlamentarnu proceduru odgođeno do imenovanja novog saziva federalne Vlade, kako bi se njeni članovi očitovali o njima te ih uputili u parlamentarnu proceduru.

Uz zapisnik koji je potpisan tabelarno su navedeni ovi zakoni i drugi akti koje je Vlada Federacije utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru u periodu od 2011. do 2015. godine te njihov status.

Dosadašnji premijer je istakao da će za sve dodatne podatke biti na raspolaganju premijeru Novaliću, koga je na tu funkciju kandidirala Stranka demokratske akcije, saopćeno je iz Vlade Federacije.

Socijalni, a ne razvojni budžet

Zastupnički dom Parlamenta Federacije potvrdio je u utorak navečer Vladu Federacije, a nešto kasnije je usvojen i federalni budžet.

Pregovori o formiranju te vlade trajali su duže od pet mjeseci, a u sastavu kabineta učestvuju SDA, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i Demokratska fronta.

Sve tri stranke imaju po pet resora, a o Ministarstvu finansija odlučili su zajednički.

Usvojeni federalni budžet za 2015. godinu iznosi 2,3 milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,15 milijardi eura).

Budžet je odobren sat vremena do isticanja odluke o privremenom finansiranju Federacije.

”Budžet je socijalni, a ne razvojni”, ukazao je premijer Novalić, poručivši kako će “neki novi aranžman s međunarodnim finansijskim institucijama biti neophodan”.

Izvor: Al Jazeera i agencije