Zametena sela i putevi na jugozapadu Srbije

Vanredna situacija zbog obilnih padavina i dalje je na snazi u 10 opština u Srbiji – u Smederevu, Tutinu, Koceljevi, Sjenici, Brusu, Ivanjici, Arilju, Novoj Varoši, Ljuboviji i Topoli, potvrdio je Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije.

Kako se navodi, situacija je normalizovana na teritoriji Uba i Smederevske Palanke, gdje je bilo problema sa poplavama.

Snabdjevanje električnom energijom takođe se normalizuje tamo gdje je prethodnih dana došlo do prekida snabdjevanja, a najkritičnije je u Medveđi, Tutinu i Ivanjici, gdje više od 1.000 domaćinstava trenutno nema struju.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na stabilizaciji.

Snijeg na jugozapadu 

Veliki dio jugozapadne Srbije i dalje je pogođen snježnim nevremenom, pa su na području više opština zameteni putevi, a mnoga sela odsječena su od svijeta. Nevrijeme je utjecalo i na prekid telefonskih linija i dovode struje, zbog čega su lokalne samouprave ponegdje uvele vanrednu situaciju.

Posljednjih dana opština Sjenica šalje apele za pomoć, jer nemaju dovoljno novca kako bi svima pomogli.

“Nije prošlo ni nedelju dana od kada je lokalna samouprava ukinula vanredno stanje na Pešteru, a već je tokom pretprošle noći i juče pao novi sneg i blokirao sva sela i zavejao oko 10.000 gorštaka”, javlja novinar Edib Honić.

Navodi kako na sjeničkom području snijeg ne pada, ali ono što stvara teškoće je sjeverozapadni vjetar, koji dostiže brzinu na momente i 20 metara u sekundi.

Snijeg na Kopaoniku dva metra

“Kada se sagleda celokupno stanje na sjeničko-pešterskom području, ne zna se gde je teže. Teško je svugde. Iz pojedinih zaseoka nema nikakve informacije već nedelju dana. Da bi se deblokirala sva sela i zaseoci u opštini Sjenica, biće potrebno više dana. Angažovaće se mašine od privatnih lica. Do sada nije pritekla nikakva pomoć nadležnih ministarstava Vlade Srbije, a po rečima člana Kriznog štaba Opštine Sjenica Miće Kaličanina, Srbija nije samo Beograd”, dodaje Honić.

U opštini Brus, na Kopaoniku, blizu 5.000 stanovnika odsječeno je zbog snježnih nanosa, koji na nekim mjestima dosežu i visinu od dva metra. Odgođena je do daljnjeg i nastava u sedam škola.

“Na Kopaoniku je zaista kritična situacija, a putni pravci su skoro u potpunosti blokirani. Opština Brus proglasila je vanrednu situaciju i nekoliko desetina spasilaca, ljudi iz Crvenog krsta i policije pokušavaju da dođu do ugroženih i dostave im neophodnu pomoć, hranu i lekove. Mehanizacija je na svim prilazima Kopaoniku i pokušavaju da raščiste prilazne puteve”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Zbog neprohodnosti više stotina kilometara lokalnih i puteva do zaseoka i jakog vjetra, koji stvara nanose na već očišćenim putevima, na području Nove Varoši proglašena je vanredna situacija.

U Tutinu oko 40 posto sela i dalje nema struje, a u Sjenici su neprohodni svi seoski i dio regionalnih puteva, prenose mediji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO