Srbija dobila vladu u sjeni

Srbija je dobila vladu u sjeni, nakon što je opoziciona Demokratska stranka predstavila svoje ministre, koji će, kažu, biti protivteža kabinetu premijera Aleksandra Vučića.

Vlada u sjeni imat će 15 resora, među kojima su i ministarstva privrede, finansija, spoljnih poslova i zdravstva, a vodi je aktuelni premijer Vojvodine Bojan Pajtić, koji je ujedno i lider Demokratske stranke.

Pajtić kaže kako članovi nisu samo iz redova te partije, već su angažirane i nestranačke ličnosti, ali ne i predstavnici ostalih opozicionih stranaka.

Dodao je i da će služiti građanima i radnicima nasuprot aktualne Vlade, koja, tvrdi, služi krupnom kapitalu u Srbiji.

Vlada u sjeni, izjavio je Pajtić, alternativa je vladajućoj koaliciji, zbog koje je zemlja u težoj situaciji nego prije tri godine.

Izabrani i ministri vlade u sjeni

“Govorim o timu koji unosi svetlost u Srbiju, jer je Srbija već u senci nesposobne i bahate vlasti, koja preti da u Srbiji ugasi svetlo. Zbog toga tim koji predlažem jeste tim koji će autokratiji i cenzuri suprostaviti demokratiju, koji će improvizaciji suprostaviti znanje i demokratiju, koji će lažnim obećanjima suprostaviti moguće”, tvrdi Pajtić.

Potpredsjednice vlade u sjeni su Gordana Čomić, ujedno zadužena za resor odbrane, i Nataša Vučković, koja će voditi resor spoljnih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova vlade u sjeni je Dragan Šutanovac, pravde Momčilo Grubač, finansija Srboljub Antić, kulture i informisanja Jelena Balašević, prosvjete i nauke Miodrag Stojković, a privrede Ivan Stefanović.

U vladi u sjeni ministar poljoprivrede je Nada Dragović, zdravlja Nada Čemerlić-Adžić, ministar za evropske integracije bit će Zoran Lutovac, državne uprave Saša Paunović, saobraćaja Dragoslav Šumarac, a omladine i sporta Nađa Higl.

Izvor: Al Jazeera i agencije