‘Pregled plus’ smanjuje liste čekanja

Hrvatsko Ministarstvo zdravlja uvelo je program “Pregled plus”, u okviru kojeg se pregledi i operacije obavljaju srijedom poslije podne i subotom, umjesto samo radnim danima ujutro. Cilj je smanjiti liste čekanja, koje su veliki problem hrvatskog zdravstva.

Pred operacijskom salom Očne poliklinike zagrebačke Vinogradske bolnice je velika gužva – svi će pacijenti danas biti opererirani, na što dugo čekaju. Tomislav Spinčić je jedan od njih. Kaže da je na operaciju čekao oko godinu dana i sve slabije vidi. Ali, ne zadugo, jer doktorica je spremna.

Operacija očne mrene traje oko pola sata. Oporavak će biti kratak, a vid odličan.

“Prošlo je, sve u redu, ništa nije bolilo, OK je sve”, govori Spinčić nakon operacije.

Vrhunska aparatura

Doktorica Ivanka Petric Vicković u subotnje je prijepodne operirala 13 očnih mrena.

“To je ultrazvučna operacija, svi pacijenti su jednodnevna kirurgija i idu kući. To su sale opremljene vrhunskom aparaturom i zapravo je šteta da se ta aparatura ne iskoristi”, kaže ona.

A od kako se aparature koriste češće, pacijenti čekaju kraće. Zlatko Kovačić je, naprimjer, čekao 16 mjeseci.

“Kad su me pozvali – iznenadio sam se. Ja sam mislio da su produžili, a ono skratili … Reko’, idem odma’, četveronoške”, kazao je.

Vera Vodopija, također pacijentica, kaže: “A svugde, di god ideš, svugde se čeka dugo. Kad nas ima puno, a doktora malo.”

Blizu 460.000 pacijenata u Hrvatskoj čeka na neku zdravstvenu uslugu. Tokom “Pregleda plus” na red je došlo njih 16.000. Cilj je da se izvršenje posla u bolnicama poveća za 15 posto, jer će se tada liste čekanja početi osjetno smanjivati.

Ljekari nisu zadovoljni

“Organizacija rada u bolnicama u zapadnim zemljama, skupa medicinska oprema, radi uglavnom cijeli tjedan, pa i subotom i nedjeljom, a mi sada pokušavamo da ti aparati budu iskorišteni više nego prije”, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.

To znači i više posla za liječnike. U Ministarstvu kažu da će im biti plaćen svaki prekovremeni sat, no u Udruzi bolničkih ljekara nisu zadovoljni. Kažu da je problem u tome što nedostaje 4.000 specijalista.

“Rad liječnika u Hrvatskoj je potcijenjen, prekovremeni rad iznosi satnica vikendom, oko 40 [šest eura], i to nije nešto što bi motiviralo liječnike na dodatan prekovremeni rad. Zdravstveni sustav opstaje na entuzijazmu, žrtvi, samoprijegoru zdravstvenih djelatnika…”, ističe Trpimir Goluža iz ovog udruženja.

U 33 bolnice oni će i dalje raditi “Preglede plus”. I tako sve do juna, a poslije godišnjih odmora ovakva bi se organizacija rada opet trebala nastaviti.

Izvor: Al Jazeera