Na Pešteru zbog snijega ugrožene hiljade ljudi

Većina sela na Pešterskoj visoravni odsječena je od svijeta (Anadolija)

Na Pešterskoj visoravni, na jugozapadu Srbije, većina sela je odsječena od svijeta, a zbog snijega, koji pada u posljednjih 48 sati, na području opštine Tutin je uvedena vanredna situacija.

Na području pešterskih opština ugroženo je više od 10.000 ljudi, a tokom protekle noći iz udaljenih sela nekoliko osoba je do lokalnih bolnica prevezeno saonicma za snijeg i terenskim vozilima.

Predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović izjavio je agenciji Anadolija da, zbog snježnih nanosa i snijega koji još pada, lokalne službe obavljaju samo hitne intervencije.

Oko 80 posto te opštine je blokirano.

“Obavljamo intervencije tamo gdje je hitno i neophodno da bi se spašavali ljudski životi. Čekamo da stanu vjetar i snijeg i angažujemo svu raspoloživu mehanizaciju u raščišćavanju puteva”, rekao je Mujović, istakavši da se u ovom trenutku razmatra ponovno uvođenje vanredne situacije.

Vanredna situacija u Tutinu

Naglasio je da su praktično sva sela blokirana, jer je napadalo i do metar i po snijega.

Koordinator za zimsko održavanje puteva u Tutinu Samir Bakić potvrdio je kako je u toj opštini proglašena vanredna situacija zbog snijega koji neprekidno pada dva dana i na višim seoskim područjima je dostigao visinu iznad jednog metra.

“Jak vjetar i snijeg na Pašterskoj visoravni prave nanose i kad prestane početćemo sa čišćenjem puteva. Sva sela su neprohodna”, izjavio je Bakić.

Očekuje da će se Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i državni organi uključiti u pomoć stanovništvu sa područja Pešterske visoravni.

Zbog velikih količina snijega, u većini pešterskih sela je došlo do prekida u napajanju električnom energijom.

Prijete i klizišta

U planinskim predijelima Srbije izuzetno je teška situacija zbog snijega i jakog vjetra, koji pravi smetove na putevima, a postoje i problemi sa snabdijevanjem strujom i klizištima.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je Tanjugu da problem predstavljaju snježne mećave na Kopaoniku, u Tutinu i na području Sjenice.

Riječ je o jakim mećavama, navodi Marić, a na Kopaoniku je došlo i do saobraćajnog zastoja zbog jednog udesa i kvara autobusa koji se popriječio, pa su se stvorile kilometarske kolone u oba pravca.

Kada je riječ o vodotokovima, rekao je Marić, situacija kod Uba, koja je bila najkritičnija, polako se smiruje, kao i na teritoriji Smederevske Palanke i nekih sela na području Smedereva.

Djeca spašena iz snijega

Govoreći o problemima sa strujom, Marić je rekao da oni postoje na teritoriji zapadne Srbije, u užičkom i šabačkom kraju, Prijepolju, Zlatiboru, Arilju, odnosno svugdje gdje je padao vlažan i težak snijeg, koji je obarao stubove.

Zbog snijega su dva autobusa iz Kragujevca, koja su dolazila na Taru prevozeći djecu na rekreativnu nastavu, ostala zametena u snijegu na pola puta između Kremne i Tare.

Svi mališani su smješteni u hotel, zbrinuti i nahranjeni, ali je, kako je rekao Milan Lazović, upravnik hotela “Omorika” na Tari, drugi autobus još zameten.

Saobraćaj na putu Jošenička Banja – Kopaonik otežan je zbog jakog vjetra, koji stvara smetove, vozila se sporo kreću i stvaraju se kolone, u kojima ima i nekoliko autobusa u kojima su se nalazili putnici.

Planinari zameteni na Komovima

Šestero planinara iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su zameteni na Komovima u Crnoj Gori, smješteni su u jednoj vikend kućici na lokalitetu Štavna, prenio je Radio Crne Gore.

Na stranicama tog radija navodi se da planinari imaju hrane za 10 dana, a da će se u ponedeljak znati kada će biti oslobođeni iz snježne blokade, pošto je na Komovima pao snijeg visine do dva metra.

Opština Andrijevica nema opremu da dođe do planinara, zbog čega će se morati sačekati smirivanje vremena, navodi Radio Crne Gore, dodajući da su planinari na Komove krenuli prošle nedjelje.

Izvor: Al Jazeera i agencije