Konsultacije o sudu za zločine na Kosovu

Kurti smatra da ni poslije 21 godine nema brojki koje bi mogle da pokažu koja je ekonomska, kao i emocionalna i psihološka šteta (EPA)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je s predsjednicima opozicionih stranaka o značaju formiranja Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i upoznala ih s međunarodnim obavezama povodom formiranja tog suda.

Ujedno je istakla i značaj političkog konsenzusa o tome te najvišim predstavnicima pokreta Samoopredjeljenje i Inicijative za Kosovo ukazala na napore kosovskih institucija za ostvarivanje međunarodnih obaveza koje se odnose na formiranje Specijalnog suda koji će suditi optuženima za ratne zločine o kojima se govori u izvještaju Dicka Martyja.

Navela je i značaj političkog i društvenog konsenzusa o formiranju Specijalnog suda, precizirajući da će se sud baviti optužnicama koje proizlaze iz izvještaja Vijeća Evrope, ali neće “suditi borbi i naporima Kosova za slobodu i nezavisnost”.

Za uspostavljanje suda potrebne su dvije trećine glasova poslanika Skupštine Kosova.

Amandmani u parlamentarnoj proceduri

“Preko ovog suda se iskrivljuje istina o prošlosti Kosova, o ratu vođenom na Kosovu. Sud će za osnovu imati izvještaj Dicka Martyja, kao i izvještaj tužioca [Clinta] Williamsona, u kojem se govori o mogućnosti da su pripadnici OVK činili zločine i ići će se toliko daleko da se kaže kako postoje sumnje da je bilo pokušaja genocida na Kosovu, što je upravo suprotno od onoga što se tokom rata dogodilo na Kosovu”, tvrdi Visar Ymeri, predsjednik Samoopredjeljenja.

Prema njegovim tvrdnjama, Srbija je nad Albancima izvršila genocid, koji je, kako je rekao, bio “posebno aktivan tri posljednja mjeseca rata”.

“Sada se stvara poseban sud za OVK i kosovske Albance, kao da su Albanci sa Kosova bili najveći vinovnici i najveći zločinci u ratovima u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je Ymeri.

Kosovska Vlada uputila je u međuvremenu predsjedništvu Parlamenta dva amandmana koji trebaju omogućiti osnivanje Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

Kosovski premijer Isa Mustafa ocijenio je da Vladi nije lako donositi takve odluke i pozvao poslanike da glasaju za amandmane, kako bi se ta međunarodna obaveza o osnivanju Specijalnog suda i završila.

“OVK je vodila čistu borbu i štitila prag svoje kuće, a Specijalni sud će se baviti istragom pojedinaca, a ne OVK”, smatra Mustafa.

Opozicija protiv

Opozicija u kosovskom Parlamentu se usprostavila formiranju Specijalnog suda i najavila da neće glasati za njegovo osnivanje.

Istovremeno, vladajuća većina nije sigurna da ima dovoljan broj glasova za formiranje tog suda, s obzirom da se i nekoliko njenih poslanika izjasnilo da će glasati protiv osnivanja.

Lista Srpska, koja ima devet poslanika, bojkotira zasjedanje Parlamenta nakon razrješenja ministra za povratak i zajednice Aleksandara Jablanovića.

I predsjednica Jahjaga podržala je odluku kosovske Vlade da uputi u Parlament dva amandmana koji trebaju omogućiti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Izvor: Agencije