Potvrđena optužnica protiv Živka Budimira

Živko Budimir uhapšen je u aprilu 2013. godine te je pušten nakon jednomjesečnog zadržavanja u pritvoru (Reuters)
Živko Budimir uhapšen je u aprilu 2013. godine te je pušten nakon jednomjesečnog zadržavanja u pritvoru (Reuters)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je u petak optužnicu protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira te još pet osoba koje se terete da su primale mito za pomilovanje kriminalaca, objavio je Sud.

Potvrđena je optužnica koju je Kantonalno tužilaštvo u Sarajeva podiglo sredinom januara protiv Budimira, njegovog bivšeg savjetnika Petra Barišića, pomoćnika ministra pravosuđa FBiH Hidajeta Halilovića, nekadašnjeg predsjednika udruženja veterana Sauda Kulosmana, bivšeg federalnog zastupnika Željka Asića i Armina Kulovca.

Svi oni se terete za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protivzakonito posredovanje.

Zloupotreba položaja

Po navodima optužnice, Budimir je zajedno s drugim optuženima, nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života i kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika Federacije BiH te na nezakonit način pomilovao, oslobađao od kazni zatvora te brisao iz krivične evidencije osobe osuđene na različite zatvorske kazne. 

Živko Budimir uhapšen je u aprilu 2013. godine te je pušten nakon jednomjesečnog zadržavanja u pritvoru.

On je bio uhapšen na osnovu naloga Tužilaštva BiH koje je u međuvremenu ovaj slučaj proslijedilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Kako je najavljeno iz Općinskog suda u Sarajevu, Budimir i ostali o krivnji će se izjasniti 26. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Do krajnjih granica komplicira se situacija u Federaciji BiH. Predsjednik je smijenio ministra financija a nitko drugi nema pravo potpisivati međunarodne i unutarnje obveze. Oglasio se i Ured visokog predstavnika. Poziva predsjednika da poništi odluku. Gost Al Jazeere je predsjednik FBiH, Živko Budimir.

Demonstrantima u Sarajevu prije nekoliko sati pokušao se obratiti potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i smiriti ih, ali ga oni nisu htjeli poslušati. Na telefonskoj liniji je Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO