Radnici FAP-a strahuju za radna mjesta

Više od 400 radnika Fabrike automobila Priboj okupio se u krugu preduzeća protiveći se, kako kažu, namjeri da se FAP rastavi na tri dijela.

Tender za strateškog partnera, koji je raspisan za dio preduzeća, kažu oni, nije dovoljan.

Vlada im je, kažu, obećala da će obezbijediti posao za 600 radnika, a ostali će imati socijalni program. U FAP-u su trenutno zaposlena 752 radnika.

“Problem je u tome što imamo pouzdane informacije da strateški investitor koga je odabrala Vlada Srbije ne može da apsorbuje sve radnike FAP-a, čak ni onaj broj od 600 o kome se javno govorilo u zaključcima Vlade Srbije i premijera kada smo ovde držali štrajk na pruzi. Naš cilj je, pre svega, da se reši egzistencija za sve radnike FAP-a na osnovu obećanja Vlade Republike Srbije”, kazao je Miroslav Mršević iz Sindikata Sloga.

Traže i smjenu člana tenderske komisije koji u traženju strateškog partnera za FAP zastupa radnike, a koga je imenovala Vlada. 

Ukoliko im ne ispune uslove, najavljuju radikalizaciju protesta.
 
Bez podrške sindikata

Reporterka Al Jazeere Nataša Krstin javlja iz Priboja da je zbor radnika ponovo organizovao protest.

”Vlada Srbije je dogovorila strateško partnerstvo sa finskom kompanijom, međutim, tender je raspisan samo  za deo matičnog preduzeća. Zbog toga radnici strahuju da je pravi cilj ovog tendera da se FAP rastavi, a od Vlade Srbije traže da ova kompanija ostane jedinstvena. U tome ih nisu podržale i preostale tri sindikalne organizacije, koje se plaše da je ovakav protest preuranjen i da bi on mogao pokvariti dogovor koji su postigli sa Vladom Srbije i finskom kompanijom“, izvijestila je Krstin.

Od opstanka FAP-a umnogome zavisi i život u Priboju. To je opština koja danas spada medju najsiromašnije u Srbiji, gdje većina od 27 hiljada stanovnika živi od primanja penzionera.

Izvor: Al Jazeera