Pahor počasni pokrovitelj obilježavanja genocida u Srebrenici

Pahor: Naš zajednički interes je očuvati uspomenu na ovaj simbol terora u novijoj historiji Europe (AFP)
Pahor: Naš zajednički interes je očuvati uspomenu na ovaj simbol terora u novijoj historiji Europe (AFP)

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor bit će počasni pokrovitelj obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi bosanskohercegovačka novinska agencija Patria.

Pahor je uručio Povelju počasnog pokroviteljstva na prijemu kojem se prisustvovali Ela Porić, predstavnica Udruženja žena Zemzem u Sloveniji, Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja „Gračaničko keranje“, te Almasa Salihović i Hasan Hasanović koji su preživjeli strahote Srebrenice.

Porić je zahvalila je predsjedniku Slovenije na pokroviteljstvu obilježavanja pod motom „8.372 živa sjećanja“.

Obilježavanje počinje već krajem juna i tada će u Ljubljani, minutom šutnje i sa 8.372 cvijeta, biti odata počast svim žrtvama.

Bit će uključene i osnovne i srednje škole kroz likovne radove o temi „Kad porastem, bit će mir u svijetu“ i književno takmičenje „Ožiljci rata“.

Kolektivna odgovornost

Pahor smatra kako je to „naša kolektivna odgovornost“.

„Naš zajednički interes je očuvati uspomenu na ovaj simbol terora u novijoj historiji Evrope, kako bi se sjećali i podsjećali da je tragedija bliže nego što možete zamisliti“, kazao je on.

Salihović i Hasanović su u vrijeme genocida imali osam i 21 godinu. Predsjednik Slovenije rekao je kako je hrabro što su ispričali svoju priču i progovorili o strahotama i da će njihovi iskazi očuvati sjećanje na zločine koji se nikada ne smiju ponoviti. 

Ahmedbegović je poklonila Pahoru Srebrenički cvijet koji simbolizira žrtve genocida.

Prvi čovjek Slovenije prisustvovat će obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanska dobrotvorna organizacija “Sjećanje na Srebrenicu”, već nekoliko godina organizira posjete BiH, sa posebnim akcentom na boravak u Srebrenici, posjetu Memorijalnom Centru u Potočarima i susret sa preživjelim Srebreničanima.   I ove godine, u susret dvadesetoj godišnjici genocida nad Bošnjacima Srebrenice, ova je organizacija u BiH dovela istaknute članove škotskog društva: političare, vjerske službenike, novinare. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO