Nikolić: Nećemo kvariti odnose s Hrvatskom

Tomislav Nikolić: Srbija neće pokvariti odnose s Hrvatskom i neće ništa uraditi da ugrozi te odnose (Anadolija)
Tomislav Nikolić: Srbija neće pokvariti odnose s Hrvatskom i neće ništa uraditi da ugrozi te odnose (Anadolija)

Srbija neće pokvariti odnose s Hrvatskom i neće ništa učiniti da ih ugrozi, izjavio je u srijedu navečer predsjednik Tomislav Nikolić i dodao da nije dobio poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da posjeti Hrvatsku.

“Sad je red da Hrvatska pozove Srbiju”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije i podsjetio da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio u službenoj posjeti Srbiji i da je dočekan “kao dobar sused i prijatelj”.

Nikolić je istakao da su i Srbiji i Hrvatskoj “jako važni dobri odnosi”, uz ocjenu da je “Hrvatska još uvek u euforiji predizborne i postizborne kampanje, pa se ne usuđuje kazati da joj je saradnja sa Srbijom toliko bitna, a jeste”.

‘Jak razlog’

On je naglasio da Srbija “neće pokvariti odnose sa Hrvatskom i neće ništa uraditi da ugrozi te odnose”.

Svoj izostanak na ceremoniji inauguracije hrvatske predsjednice je objasnio tvrdnjom da je “imao jak razlog”, naglasivši da je 15. februara bio Dan državnosti Srbije.

Nikolić je podsjetio da je Srbiju na inauguraciji hrvatske liderke predstavljao premijer Aleksandar Vučić, rekavši kako je “pitanje da li bi Hrvatska učinila takvu gestu” da je Srbija na hrvatski praznik organizirala neku inauguraciju.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Hrvatskoj, on je sugerirao kako Hrvatska treba razmisliti da li se Hrvatska demokratska zajednica “vraća na staru ideologiju”, ili će voditi zemlju u budućnost.

Pitanje ambasadora

Predsjednik Srbije je izjavio kako ne zna ko je kriv što Srbija “nema ambasadore u mnogim važnim državama”, uključujući i Hrvatsku, ukazavši da je na tu činjenicu više puta upozoravao Vladu.

“Svestan sam toga da nemamo ambasadore u nekim državama, ali ne znam zašto ih nemamo. Svestan sam da Srbija u poslednjih 10 godina vodi shutle diplomatiju, pa posao ambasadora preuzimaju predsjednik, premijer i ministar spoljnih poslova”, rekao je Nikolić.

On je kao izuzetak istakao da je “Srbija neprihvatljivo dugo bila bez ambasadora u SAD-u” i da “još nema ambasadore ne samo u Njemačkoj, već i u Hrvatskoj”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO