Milanović uvodi socijalne mjere

Hrvatska je u izbornoj godini. Zadnja istraživanja pokazuju da Hrvatska demokratska zajednica trenutno ima gotovo 10 posto veću podršku birača od vladajuće Socijaldemokratske partije. U borbi za ostanak na vlasti, Vlada premijera Milanovića  krenula je provođenjem niza socijalnih mjera kojima nastoji da olakša život građanima. Međutim, pitanje je da li će to biti dovoljno da zadrži vlast.

Na riječkom sajmu poslova velika je gužva. Mnogi ljudi došli su s nadom da će dobiti ponudu za posao. Među njima i Erika, nezaposlena profesorica likovnog odgoja. 

“Radim honorarno, tražim posao, da li netko traži grafički dizajn, posjetnice, za vjenčanja pozivnice, što god netko treba gledam da radim i zadovoljim svoje potrebe”, kaže Erika Šimanić.

Veliki problem

Da je nezaposlenost među mladima veliki problem, svjestan i je premijer Milanović. 

“Nezaposlenost u Hrvatskoj je elementarna nepogoda, to je gotovo pitanje nacionalne sigurnosti”, kazao je Milanović.

Milanovićeva Vlada u posljednjoj je godini mandata, a premijer je posjetom sajmu, nastavio s neslužbenom kampanjom. A počeli su je donošenjem niza socijalnih mjera, kojima se u izbornoj godini želi olakšati život građanima:  Povećanje naknade za volontiranje u državnoj službi sa 200 na 300 eura, oprost dugova, uvođenje ličnog bankrota, zamrzavanje kursa švicarca preko nižih poreza, sve do pojeftinjenje gasa i struje

Za opoziciju to je jeftini populizam, a za vladajuće logičan slijed.

“Dakle, kad malo počistiš dvorište, nakon toga radiš na proaktivnosti. Kao i ovo: nije se moglo smanjiti cijenu plina prije godinu dana, danas je bilo moguće“, istakao je ministar privrede Ivan Vrdoljak.

Prema posljednjim istraživanjima, SDP ima znatno lošiji rejting od HDZ-a, zbog čega u najjačoj opozicijskoj stranci ove poteze socijaldemokrata tumače kao hvatanje za slamku spasa.

“Hrvatskoj trebaju radna mjesta, treba gospodarski oporavak, to je ono što Vlada nije u stanju tri godine napraviti i posljedica su sve siromašniji hrvatski građani i naravno da treba država uskočit, ali to nije dovoljno”, rekao je saborski zastupnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević.

Učinak na popularnost

Vlada pokušava ići naruku građanima, smatra politički analitičar Ivan Rimac, ali ti potezi nemaju učinka na popularnost, kaže, jer se od početka nisu bavili glavnim problemima.

“Vlada je potrošila puno vremena na reviziju financija nakon preuzimanja vlasti i umjesto da se odmah preusmjerila na neke krupne rezove koje je trebalo napraviti u prvoj godini i baštiniti dobre strane tih poteza, ona se usmjerila na evidenciju stanja i na svaljivanje krivnje na bivšu vlast, što je ostavilo Vladu u situaciji da nije povukla ključne poteze u prvom razdoblju svog mandata”, istakao je Rimac.

Premijeru će, smatra Rimac, birači teško oprostiti što zemlju nije izvukao iz krize i što je razjednio lijevu političku opciju. S druge strane, ističe, trenutnu situaciju HDZ vješto koristi.

“Dobivanje predsjedničkih izbora jasno pokazuje da je raspoloženje prema Vladi i stranci iz koje je premijer izuzetno nepovoljno i da HDZ upravo na tom zamahu rasta sada bilježi mnogo uspjeha u vlastitoj promociji, a da pritom još nema potrebe jasno definirati strategiju kako će upravljati zemljom ako dođe na vlast”, zaključio je Rimac.

Iako termin izbora još nije poznat, dvije najjače stranke agresivno su krenule u prikupljanje glasova. No, završnu riječ imat će birači.

Izvor: Al Jazeera