Kosovo: Uslovni otpis dugova do 2008. godine

Vlada Kosova je donijela odluku i o osnivanju Razvojnog i Fonda za zapošljavanje (Anadolija)

Vlada Kosova donijela je u srijedu odluku o otpisu dugova stanovništvu nastalih do 31. decembra 2008. godine, uz uslov da isplate dug koji imaju u posljednjih pet godina.

Kosovska Vlada je donijela odluku da se otpišu svi dugovi za fizička i pravna lica nastali do 31. decembra 2008. godine, uz uslov da isplate dug koji imaju od 1. januara 2009. do 31. decembra 2014. godine, prenosi dnevnik Tribuna.

Također, Vlada je donijela odluku o osnivanju Razvojnog i Fonda za zapošljavanje, kao i odluku o osnivanju Komisije za izradu nacrta koncepta dokumenta za Fond za investicije i zapošljavanje i Fond za razvoj, prenosi list.

Komisijom će rukovoditi jedan od političkih savjetnika kosovskog premijera i predstavnici određenih ministarstva.

Kapitalne promjene

Razvojni fond, prema riječima zamjenika kosovskog premijera Kujtim Shale, pomoći će u otvaranju novih radnih mjesta i boljem životu građana.

Početkom februara Vlada Kosova je počela razmatrati odluku kojom bi građanima i kompanijama na Kosovu oprostila dugove za porez na imovinu, carinu, struju, vodu, smeće i grijanje, zaključno sa 2008. godinom, kada je proglašena nezavisnost Kosova.

Tada je ministar finansija Abdullah Hoti rekao je kako je “2008. bila godina velikih kapitalnih promjena koje su se desile na Kosovu, došlo je do proglašenja nezavisnosti, usvojen je Ustav, a počelo je i provođenje zakona na Kosovu”.

Prema njegovim riječima, komisija će izvršiti procjenu poreskih, carinskih i ostalih dugovanja javnim kompanijama za električnu energiju, vodu, grijanje i iznošenje smeća.

Izvor: Agencije