Branimir Glavaš pušten iz istražnog zatvora

Branimir Glavaš od pritvaranja je štrajkovao glađu (Pixsell)

Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš, koji je pušten iz istražnog zatvora u Zagrebu, stigao je navečer u Osijek, gdje je izjavio kako ga ne bi iznenadilo da idućeg tjedna ponovno bude uhićen te kako ga ništa neće spriječiti da nastavi s političkim radom.

Glavaš je kazao da u hrvatskome pravosuđu treba provesti lustraciju jer je “popunjeno ljudima koji ne poštuju Ustav, hrvatske zakone ni međunarodne konvencije” te dodao da bi poštenije suđenje imao u Beogradu, nego u Hrvatskoj.

Glavaš je pušten iz istražnog zatvora u zagrebačkom Remetincu po odluci izvanraspravnog vijeća Županijskog suda, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Ranije su Glavaševi odvjetnici podnijeli zahtjev da se ukine istražni zatvor zbog teškog zdravstvenog stanja, uzrokovanog štrajkom glađu.

Ustavni sud Hrvatske prošlog je tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda, kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor.

Branimir Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku, a tu je presudu Ustavni sud ukinuo.

No, na snazi je ostala presuda Županijskog suda, kojom je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

U Mostaru bi bio pušten na uvjetni otpust

Ukidajući istražni zatvor Glavašu, u kojem je proveo 26 dana, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vodilo se ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi u slučaju da je ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

“Također se rukovodilo i odlukom Ustavnog suda, smatrajući da one obvezuju u cijelosti, ne samo izreka nego i cjelokupno obrazloženje pa je provelo i cjeloviti test razmjernosti i diskriminacije”, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je obrana, tražeći Glavaševo puštanje na slobodu, spomenula i ugroženost njegova života kao najveće vrijednosti s obzirom da od pritvaranja, štrajka glađu.

“To je bio jedan od argumenata obrane, premda što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća to nije bilo od odlučujućeg utjecaja”, kazao je Devčić.

Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da su razlozi na koje se obrana pozivala u prijedlogu za ukidanje istražnog zatvora vezani su za argumentaciju Ustavnog suda kojom je bila ukinuta odluka Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora.

“Županijski sud je prihvatio argumentaciju iz našeg prijedloga da je veza između presude koja je bila donesena i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je tek jedva vidljiva”, kazala je odvjetnica.

Podsjetila je i da je u međuvremenu nastupio novi argument – da bi Glavaš, da se i dalje nalazio na izdržavanju kazne u Bosni i Hercegovini, na uvjetni otpust bio pušten 18. ožujka ove godine.

Dodala je i da je načelo razmjernosti, onako kako ga je primijenio Vrhovni sud, “uprosječivanje koje nije moguće prilikom provođenja testa je li neka odluka diskriminatorna ili ne”.

Drenški Lasan smatra da je pritom trebalo voditi računa o postotku kazne koji su izdržali Glavaševi suoptuženici sa suđenja za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata, a “ne raditi uprosječivanje tog postotka”.

Štrajk glađu

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. ožujka kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja u nedjelju je drugi put prevezen u zatvorsku bolnicu.

Istražni zatvor određen mu je jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Ustavni je sud, u međuvremenu, djelomično ukinuo i odluku o istražnom zatvoru, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Vrhovni je sud potom, u ponedjeljak, odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Tužitelj Silvio Sušac najavio je da će se državno odvjetništvo ponovno žaliti na ukidanje istražnog zatvora tako da će se Glavašev slučaj još jednom naći pred Vrhovnim sudom, koji u konačnici mora donijeti i novu pravomoćnu odluku u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO