Mediji u Srbiji pod kontrolom stranaka

U izvještaju nezavisnog tijela Vlade Srbije, Savjeta za borbu protiv korupcije, o kontroli medija u toj zemlji, ocijenjeno je da su mediji pod kontrolom političkih stranaka na vlasti i da većina nema transparentnu vlasničku strukturu.

Također, navodi se i da se mediji koji su u vlasništvu ministara, političara ili članova njihovih porodica finansiraju novcem poreznih obveznika.

Tri televizije su u vlasništvu porodice Gašić sa juga Srbije. Vladan Gašić vlasnik je TV Zona iz Niša i Sportske TV iz Kruševca, dok je u istom gradu vlasnik TV plus bio njegov otac, aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izbjegavanje novinara

Dok je do prošle godine bio gradonačelnik Kruševca, iz budžeta tog grada za oglašavanje na Gašićevoj televiziji isplaćeno je oko 100.000 eura. To se navodi u izveštaju Savjeta za borbu protiv korupcije poslije koga ministar odbrane izbjegava novinare.

“Savet za borbu protiv korupcije, nezavisno telo Vlade Srbije, u izveštaju navodi da primer Gašića, koji je preneo upravljačka prava TV plus na drugu osobu, nije jedini. TV Most, čiji su vlasnici roditelji potpredsednika vladajućeg SPS-a Dušana Bajatovića, finansirana je iz pokrajinskog budžeta“, kazao je Gašić.

“Ovo je drugi izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije. U periodu između dva izveštaja, a reč je o pet godina, Savet navodi da nije bila vidljiva spremnost političkih stranaka da se odreknu uticaja na vlasničku, odnosno uređivačku politiku medija“, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Kažu, veliki je problem medijske scene u Srbiji i netransparentna vlasnička struktura.

Od svih analiziranih medija, više od polovine nema jasno vidljive vlasnike. Istovremeno polovina najutjecajnijih medija kao krajnjeg vlasnika ima kompaniju registrovanu u inostranstvu.

Medijski stručnjak Zoran Ćirjaković kaže da izvještaj pokazuje da medijska situacija u Srbiji nikada nije bila lošija

“Ono što nikada ne možemo gubiti iz vida u kojoj meri je DS odlučila da ne pomogne razvoju slobodnih medija već da je uspostavila perverzne mehanizme kontrole i uticaja na medije. To je sada SNS samo nastavila i mi smo došli u situaciju koja je gora nego pod demokratama“, istakao je profesor Fakulteta za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković.

Izvještaj pokazuje da je većina medija sa državnim kapitalom pod direktnom kontrolom političkih stranaka, a utjecaj se vrši kroz njihovo finansiranje.

Beskamatni kredit

Navodi se da je Tanjugu Vlada 2012. odobrila beskamatni kredit od 160.000 eura, dok je ta agencija godinu ranije direktno iz budžeta dobila dva miliona eura.  

Očiglednija kontrola, navodi se u izveštaju, vidi se u prošlogodišnjem ukidanju pretplate za RTS.

Tako je javni servis iz budžeta prošle godine dobio 60 miliona eura, dok je istovremeno televiziji otpisan dug od 20 miliona eura.

U resornom ministarstvu nisu željeli da komentarišu izveštaj Savjeta, ali je ministar Ivan Tasovac nedavno izjavio da je u zemljama u kojima postoje velike debate o cenzuri u medijima bespredmetno govoriti o tome da li postoji cenzura, dok je evropski komesar Johannes Hahn upitao gdje su dokazi cenzure u Srbiji.

“Medijska situacija i te cinične izjave zapadnih zvaničnika ili njihove redovne posete i način kako srpski premijer biva dočekan na Zapadu govore da interes Zapada nije demokratski“, zaključio je Ćirjaković.

Kao što je prije pet godina nastupila tišina u Demokratskoj stranci kada se pojavio prvi izveštaj Savjeta za borbu protiv korupcije, tako i danas vladajuća Srpska napredna stranka šuti i ne komentariše zaključke nezavisnog tijela Vlade Srbije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Jesu li mediji slobodni u obavljanju svoje osnovne funkcije? Kakav je odnos slobode, kvaliteta i objektivnosti medija? Da li su mediji taoci politike, korupcije, oglašivača i privatnih interesa? Koliko su novinari odgovorni za kontrolu nad medijima? U ovom izdanju Konteksta govorit ćemo o slobodi medija. Gosti Konteksta su: u Sarajevu novinar, direktor i osnivač Mediacentra […]

U ovom izdanju Konteksta govorimo o medijima i njihovoj vjerodostojnosti, različitim pritiscima kojima su izloženi, odnosu medija i politike te o demokratizaciji društva kao preduvjetu vjerodostojnosti medija. Gosti Konteksta su: u Beogradu predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, u Sarajevu dugogodišnji televizijski novinar i osnivač projekta SensServis Multimedia Zekerijah Smajić, te u Zagrebu predsjednica […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO