Grabar-Kitarović: Hrvatska će pomoći BiH u reformama

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, da će nastaviti podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Napomenula je i kako je njena delegacija u Sarajevo doputovala vozilima zato što je “htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu”.

“Svrha mojeg današnjeg posjeta je poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Temelj moga odnosa prema Bosni i Hercegovini je apsolutno poštivanje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Isto tako, apsolutno poštivanje potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH, ali vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju jednom od tri naroda”, poručila je hrvatska predsjednica. 

Izrazila je nadu da će se o unutrašnjem poretku BiH dogovarati njeni politički lideri, uvažavajući prioritete koje pred sobom postave predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Najavila je da će nastaviti podržavati evroatlantski put BiH te da će učiniti sve da se pažnja Evropske unije, SAD-a i NATO-a zadrži na BiH.

Bez posebnog komentara o deklaraciji HNS-a

Pozdravila je novu evropsku inicijativu prema BiH koja svoje korijenje ima u inicijativi Hrvatske te je poručila da će Hrvatska pomoći BiH u reformama koje će trebati provesti radi izgradnje funkcionalnih institucija.

Nije htjela posebno govoriti o pojedinačnim stavkama deklaracije Hrvatskog narodnog sabora koja predviđa federalno ustrojstvo BiH, ali je pozdravila “domoljublje spram BiH iskazano u toj deklaraciji” dodajući da će se o unutrašnjem ustrojstvu BiH i pitanjima funkcioniranja vlasti dogovarati legitimni predstavnici triju naroda.

Podvukla je da će legitimni predstavnici Hrvata uspjeti u okviru institucija BiH izboriti za jednakopravnost Hrvata u BiH, dodajući da međunarodna zajednica u tome može mnogo pomoći – kako EU, tako i SAD. 

Televizijski kanal na hrvatskom jeziku za Grabar-Kitarović je “unutarnje pitanje BiH” te je izrazila nadu da će novoizabrani legitimni predstavnici hrvatskog naroda uspjeti doći do rješenja za to pitanje. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da su BiH i Hrvatska prijateljske zemlje koje dijele dugu granicu te da posjeta Grabar-Kitarović pokazuje značaj koji Hrvatska pridaje prema BiH. 

Prvi zvanični put u inostranstvo

Zvanična posjeta hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, prvi je njen takav put u inostranstvo otkako je na dužnosti.

Prije zvaničnih razgovora, pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen joj je svečani doček uz državničke počasti.

Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna jedinica Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država.

Grabar-Kitarović sastala se sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Hrvatska predsjednica završila je posjetu Sarajevu šetnjom, tokom koje je obišla Sabornu crkvu, Katedralu, ušla u harem Gazi Husrev-begove džamije te probala sarajevske ćevape na Baščaršiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije