Srbija: Otkrivene kosti mamuta u dvorištu

Odron zemljišta u dvorištu porodične kuće u Blacu na jugu Srbije otkrio je kosti mamuta. Stručnjaci kažu da su na tom području i ranije pronalaženi ostaci prahistorijskih životinja. 

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović bio je u mjestu Blace i razgovarao s onima koji su otkrili ostatke izumrlih životinja.

Kada u svom dvorištu nađete kosti životinje stare više od deset miliona godina, morate da budete ponosni. Tako se osjeća i Radisav Stepanović, koji je nakon odrona zemljišta u dvorištu otkrio kosti mamuta.

„Drago mi je, jer ipak narod je video nešto što nije možda nikad u životu video, kosti od mamuta. Prvo ja kao domaćin ove kuće nisam to primerio ni video, ali drago mi je što je došlo do toga i eto što u mom dvorištu ima takav slučaj“, kaže Stepanović.

Zub mamuta u temelju kuće

Kosti davno izumrlih životinja nisu jedini ostaci koji su pronađeni u dvorištu Stepanovića.

„Ovaj zub je nađen pre 35 godina u temelju kuće. Kad sam kuću pravio iskopali smo ga i videli smo da je nešto nalik na zub, to je i dokazano da je to lično zub od mamuta.“

Dio pronađenih kostiju mamuta sa ovog području čuva se i u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju.

„Čitavo naše područje je geološki izuzetno zanimljivo, pogotovo taj predeo oko Blaca, zato što tu još uvek postoje recidivi velikog Panonskog jezera“, obajašnjava arheologinja Julka Kuzmanović Cvetković.

„Na dnu tog jezera su u nekom vremenu nastali tektonski poremećaji, odnosno u čitavom kraju našle su se tadašnje životinje koje su fosilizirane i sad se na više mesta u blačkom kraju nailazi na fosilne ostatke.“

Ostatke otkrio kao dijete

Takvo područje je i paleontološko nalazište Prebreza kod Blaca koje je Srbija proglasila spomenikom prirode.

„Na ovom mestu pronađeni su fosilni ostaci životinja starih između 10 i 16 miliona godina. Među njima su ostaci nosoroga, hijene zebre i mamuta“, izvještava Kosanović iz Prebreza.

Ostatke izumrlih životinja i onih koje već dugo ne žive na području Evrope otkrio je još kao dijete Rade Rakonjac.

„Ovo nalazište ja sam pronašao još 1947. godine čuvajući stoku kao čobanin. Polomila mi se jedna ploča u rukama i iz nje je ispala kao cevčica. Kada sam počeo da lomim tu cevčicu ispao je zglob, onda sam kasnije našao i jednu vilicu u potoku.“

Fosilni ostaci iz Prebreze čuvaju se u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu dok će najnovije otkrivene kosti mamuta ostati u muzeju u Prokuplju i u kući Stepanovića dok opština Blace ne oformi stalnu muzejsku postavku.

Izvor: Al Jazeera