Bolnica potvrdila da je Lubitz bio na liječenju

Njemački avioprijevoznik Lufthansa isplatit će iznos od 50.000 eura po osobi rodbini putnika (EPA)

Univerzitetska bolnica u Dusseldorfu saopćila je da je kopilot aviona Germanwings Andreas Lubitz, za koga se sumnja da je namjerno srušio avion sa 150 putnika i članova posade, bio njihov pacijent tokom posljednja dva mjeseca.

U saopćenju bolnice se navodi da je Lubitz u bolnicu došao 10. marta zbog “dijagnostičkog ispitivanja”, prenosi agencija Anadolija.

Iz bolnice ne navode mnogo o njegovom zdravstvenom stanju, ali demantiraju pisanje njemačkih medija da se tu liječio od depresije.

Dodaje se da je njegov zdravstveni karton predat tužilaštvu u Dusseldorfu.

Njemačko tužilaštvo je navelo da je Lubitz, za koga se sumnja da je namjerno srušio avion sa 150 putnika i članova posade, bio na bolovanju na dan nesreće, ali da to nije prijavio upravi kompanije.

Istražni organi navode da je Lubitz krio depresiju od čelnika kompanije za koju je radio.

Još nije objavljeno iz kojeg razloga je Lubitz trebalo da ide na bolovanje, ali se predviđa da se radi o psihičkim problemima povezanim s depresijom.

Pilot bio na bolovanju

Ranije je saopćeno da je kopilot Lubitz, bio  na bolovanju na dan nesreće, ali to nije prijavio poslodavcima, navelo je njemačko tužilaštvo, na osnovu dokaza koje su istražitelji našli.

“Zaplijenjena su dokumenta sa medicinskim podacima koja ukazuju da je on bio bolestan i da su mu ljekari prepisali odgovarajuću terapiju”, saopćila je kancelarija tužilaštva u Dusseldorfu, nakon što su istražitelji pretresli njegov stan u tom gradu, kao i kuću njegovih roditelja u Montabauru.

“Činjenica da postoji potvrda o njegovoj spriječenosti za rad, između ostalog, koja je nađena poderana, čak počev od dana kada se nesreća dogodila, potkrepljuje pretpostavku zasnovanu na preliminarnom ispitivanju da je on sakrio od poslodavaca i kolega da je bolestan”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Priroda bolesti nije precizirana, navodi francuska štampa.

Njemačka policija je ranije saopćila da je u pretrazi pronađen “značajan trag” među predmetima koji pripadaju njemačkom kopilotu Lubitzu, ali nije precizirala šta je to.

Isplata porodicama nastradalih

Njemački avioprijevoznik Lufthansa isplatit će početni iznos od 50.000 eura po osobi rodbini putnika na letu Germanwings 9525 koji se srušio u francuskim Alpama ranije ove sedmice, saopćio je predstavnik Lufthansine podružnice.

“Mi, naravno, ne možemo materijalno nadoknaditi izgubljene živote, ali smo htjeli dati hitnu finansijsku pomoć pogođenim porodicama”, rekao je glasnogovornik Germanwingsa.

Iz te kompanije saopćeno je da isplate neće utjecati na buduće potencijalne odštete porodica.

Avion njemačke kompanije srušio se u utorak u francuskim Alpima dok je letio na liniji Barcelona-Dusseldorf. Niko od 144 putnika i šest članova posade nije preživio.

Izvor: Agencije