Srbija: Mljekari traže zabranu uvoza mlijeka

Uvozom mlijeka je pogođeno hiljadu gazdinstava, navode mljekari (Al Jazeera)

Udruženje proizvođača mlijeka Mačvanskog okruga uputilo je apel i molbu srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću u kojem predlažu da se donese odluka o zabrani uvoza sirovog i koncentriranog mlijeka.

Situacija na tržištu sirovog mlijeka mijenja se iz sata u sat, sve više mlijeka je neotkupljeno, mljekare se pravdaju da je kvalitet neodgovarajući, ali su zapravo prepune svojim gotovim proizvodima, prenosi Tanjug.

Mljekare su primorane na takve mjere čija će posljedica biti hiljade gazdinstava koji neće moći ostvarivati prihode, navedeno je u saopćenju tog udruženja.

Smatraju da je licemjerno što se pojedine mljekare zalažu za intervenciju države, a s druge strane uvoze velike količine koncentriranog i sirovog mlijeka.

“Mi verujemo da možemo da proizvodimo dovoljno i kvalitetno mleko koje će zadovoljiti naše tržište, ali ne možemo da se nosimo sa raznim spekulacijama na tržištu. Umesto da naša deca piju mleko, koriste proizvode iz zdravog sirovog mleka iz naše domaće proizvodnje, mi imamo situaciju da se zato koristi koncentrovano mleko iz uvoza”, navodi se u apelu.

Udruženje je ukazalo da je Mačvanski okrug, koji je lider u Srbiji prema broju muznih grla, posebno pogođen ovom situacijom, a ukoliko se ostvare prognoze i s tog prostora se povuku dvije najozbiljnije mljekare, posljedice će biti katastrofalne.

Stimulativne mjere

Također su istakli da država kroz stimulativne mjere u mljekarstvu izdvaja ogromne količine novca te je efekt i tih mjera ugrožen ovom situacijom koja je nastala zbog prekomjernog uvoza.

Ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković u srijedu je najavila da će problem viškova mlijeka na tržištu kratkoročno biti riješen tako što će robne rezerve otkupiti viškove mlijeka u prahu.

“To je jedna kratkoročna mera, ali razmišljamo i o drugim merama koje bi značile aktiviranje zaštitne klauzule iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i zato ćemo u narednim danima razgovarati sa predstavnicima Evropske komisije. Očekujemo da ćemo i od njih dobiti saglasnost”, rekla je ministrica.

Dodala je da su problemi s mlijekom veoma kompleksni i da su posljedica poremećaja na evropskom tržištu, ali i liberalizacije tržišta.

Ministrica je navela da je njen resor opredijeljen da zaštiti proizvođače mlijeka u Srbiji i stočarstvo.

Direktor akcionog tima za poljoprivredu i savjetnik premijera Dragan Glamočić najavio je da će sljedeće sedmice biti doneseno rješenje za proizvođače mlijeka.

Izvor: Agencije