Thaci: Infrastrukturni projekti ruše zidove među narodima

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci izjavio je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara transporta država regije u Prištini da su u prethodnom razdoblju bili prisutni nesporazumi na prostoru Zapadnog Balkana, ali da projekti u segmentima infrastrukture i energetike “ruše zidove” među narodima i pridonose njihovom pomirenju.

Otvarajući neformalnu ministarsku konferenciju rekao je da je cilj da svi žive u miru i toleranciji, te da “Kosovo takođe pripada evropskoj porodici”.

Zato je, kazao je, ova konferencija veliki korak naprijed kada je riječ o pomirenju među državama Zapadnog Balkana.

“Dijalog sa Srbijom je konkretizovan kroz sporazum koji je potpisan u Briselu”, rekao je Thaci i izrazio očekivanje da će biti još novih sporazuma kako bi odnosi sa Srbijom bili normalizirani, prenosi Tanjug.

Najavio je da će u kolovozu u Beču biti nastavljen “berlinski proces” s ciljem povećanja investicija u zemljama regije na poljima infrastrukture, energetike i poljoprivrede, što treba stvoriti bolje uvjete za život građana na prostoru Zapadnog Balkana.

Hahn: EU izdvaja milijardu eura za infrastrukturu

Povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn najavio je na konferenciji da će Europska unija izdvojiti milijardu eura za unaprjeđenje infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana.

“Projekti u infrastrukturi, transportu i energetici su ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je.

Na današnjoj neformalnoj konferenciji ministara zemalja regije rekao je da će već u 2015. biti dostupno sto milijuna eura iz IPA fondova, kao jamac investicija.

“Mi ćemo 21. travnja u Bruxellesu ugostiti premijere zemalja regije kako bismo dobili suglasnost na toj razini”, rekao je Hahn.

Kazao je da će zatim u kolovozu u Beču biti službeno predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj Zapadnog Balkana i unaprjeđenje transporta, cestovnog i željezničkog prijevoza i poručio da su projekti najbolje jamstvo za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje.

Dačić i Mihajlović predstavljaju Srbiju

Istaknuvši potrebu da se usvoji zajednička transportna politika za zemlje Zapadnog Balkana, Hahn je rekao da bi bila obvezujuća za te zemlje, ali i za EU.

Uz opasku da su europski fondovi ograničeni, zbog čega će se “svaki euro morati pametno trošiti”, Hahn je napomenuo i da će ključnu ulogu imati predstavnici vlasti na nacionalnoj razini, odnosno njihovi ministri financija.

Europska unija će pomoći na svaki način zemljama u regiji da uspješno realiziraju te projekte i nastavit će im pomagati u provođenju reformi s obzirom na to da su se sve vlade na to obvezale, naveo je Hahn, zaključivši da zemljama regije nisu potrebni veliki vizionarski projekti, već možda prije manji, koji se mogu realizirati.

Europska povjerenica za transport Violeta Bulc, koja se ministrima na konferenciji u Prištini obratila putem video linka, poručila je da je Zapadni Balkan najvažnija regija za prekograničnu suradnju u Europskoj uniji.

“Vjerujem da vaša regija treba biti bolje povezana”, rekla je i dodala da je Zapadnom Balkanu potrebna “transportna politika” jer je transport najvažniji za podizanje životnog standarda građana.

Na neformalnoj konferenciji u Prištini Srbiju predstavljaju potpredsjednici vlade i ministri građevinarstva, prometa i infrastrukture te vanjskih poslova Zorana Mihajlović i Ivica Dačić.

Bez isticanja državnih simbola

Treći sastanak ministara regije se održava, kako je dogovoreno, bez isticanja državnih simbola, a sastanak vodi kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci.

Prva konferencija o Zapadnom Balkanu je organizirana u kolovozu prošle godine u Berlinu pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel, s ciljem promoviranja ekonomske suradnje regije, a drugi sastanak u listopadu prošle godine u Beogradu i ocijenjen je kao povijesni.

Među sudionicima konferencije su ministri vanjskih poslova i infrastrukture regije Zapadnog Balkana, kao i europski povjerenik za susjedske odnose i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Na konferenciji je prisutan i šef Delegacije EU-a u Srbiji Michael Davenport.

Zajednički projekti bi trebali definirani na Bečkom summitu 27. kolovoza, a EU će IPA mehanizmom podržati te projekte s oko milijardu eura.

Također, očekuje se da će značajna sredstva biti osigurana i iz drugih izvora financiranja.

Predstavnici Srbije i Albanije su u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetili razmatranju projekata gradnje autoputa Niš-Priština-Tirana s ciljem izlaska tog pravca na luku, zatim izgradnju Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje s Jadransko-jonskim autoputem, takozvanim Plavim koridorom, kao i rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i njezino povezivanje preko Crne Gore s albanskim lukama.

Izvor: Agencije