Razbijena regionalna mreža trgovaca ljudima

U sedam evropskih zemalja, u okviru akcije koju je pokrenula kosovska policija, uhapšeno je 78 osoba zbog sumnje da su sudjelovale u krijumčarenju 10.000 ilegalnih imigranata. 

Evropska policijska agencija Europol je saopćila da je među uhapšenima najviše osoba iz Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Češke i Slovačke.

Najmanje 400 policajaca je bilo uključeno u akciju, saopćio je Europol.

Traženje azila

Europol je saopćio da su migranti sa Kosova morali platiti krijumčarima 2.800 eura po osobi ili 7.000 eura za porodicu kako bi bili prebačeni u Francusku.

Migranti su sami putovali u Srbiju i tamo se sastajali sa krijumčarima, koji su ih prebacivali u Mađarsku, navode iz Europola.

Po dolasku u Mađarsku, drugi dio kriminalne grupe je preuzimao migrante.

U većini slučajeva, migranti su tražili azil u Mađarskoj prije nego što su prebacivani u Italiju, Švicarsku, Njemačku i Francusku.

Ukupno je 46 osoba uhapšeno u utorak, a zaplijenjena su vozila, dokumenti i više od 52.000 eura. U ranijim akcijama, uhapšeni su preostali članovi ove kriminalne grupe, saopćeno je iz Europola.

”Tokom poslednjih nekoliko meseci Kosovo je napustilo oko 50 hiljada građana, ali taj trend je naglo prestao. Premijer Kosova je danas izjavio da su ove kriminalne grupe počinile građanima Kosova veliku štetu lažnim obećanjima za ekonomski azil u zemljama Evropske unije”, javio je iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije