Hrvatska ministrica kulture dala ostavku

Zlatar Violić u pismu ostavke kaže da "u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski" (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski premijer Zoran Milanović primio je pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić i s današnjim danom razriješit će je dužnosti, potvrđeno je u srijedu iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Zoran Milanović primio je pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Predsjednik Vlade razriješit će ministricu kulture s današnjim danom”, rekao je Hini glasnogovornik Nikola Jelić.

Imenovanje novog ministra uslijedit će nakon što Milanović obavi konzultacije s koalicijskim partnerima.

Prihvaćanje odgovornosti i zahvala premijeru

“Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH”, napisala je u pismu ostavke na dužnost ministrice kulture Andrea Zlatar Violić.

Zlatar je u pismu zahvalila predsjedniku Hrvatske Vlade na povjerenju koje joj je ukazao imenovanjem na mjesto ministrice kulture.

“Posebno bih htjela naglasiti da sam ponosna na gotovo tri i pol godine zajedničkog rada za vrijeme kojega su u području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti”, istaknula je Zlatar Violić.

Prema nalazu Državne revizije za 2013. godinu, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja.

Vraćen cijeli iznos sredstava

Na taj način je došlo do nepoštivanja Odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije, do vremena njenog obavljanja (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupni iznos sredstava.

Kako su pisali mediji u Hrvatskoj, državna revizija je utvrdila da je Andrea Zlatar Violić uzimala akontaciju za službena putovanja na koja na kraju ne bi ni otišla te je novac naknadno vraćala u proračun u mjesečnim ratama, uskratom dijela ministarske plaće.

Zlatar Violić u pismu ostavke kaže da “u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski” te da su “svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja”.

Ministarstvo je, dodaje, prihvatilo nalaz Državne revizije te donijelo Uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i Uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji.

Izvor: Agencije