BiH: Vodovodi propadaju, građani trpe redukcije

Više gradova u Bosni i Hercegovini godinama imaju problem sa vodom za piće. Redukcije su česte, vodovodi se žale da je naplata loša, a cijena ispod svakog minimuma. Al Jazeera je provjerila kako popraviti situaciju u zemlji koja je poznata po svojim vodama.

Uprkos obilnim padavinama, snabdijevanje mnogih građana BiH pitkom vodom, ne može se tako opisati. Samo u Sarajevu ima više naselja koja imaju svakodnevne redukcije vode.

“Glavni problem jeste pravilno određivanje i prepoznavanje troškova, pravilno reduciranje tih istih troškova do nivoa prihvatljivosti i posljedično iz toga, jer toga nema, jako visoki gubici, neodgovarajuća cijena i prekomjerno zapošljavanje u tim istim komunalnim preduzećima”, kazao je profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Branko Vučijak.

Osnovni troškovi

Cijena kubnog metra za dovod i odvod vode, građanima je mnogo visoka: U Sarajevu je 60 eurocenti, u Mostaru 65, a u Bijeljini 1,56 eurocenti.

I dok je građanima cijena previsoka, vodovodi se žale da im često nije dovoljna za osnovne troškove.

“Stvarnost je takva da komunalni sektor se više posmatra kao neki socijalni faktor koji treba na sebe da primi jednu objektivno tešku situaciju”, kazao je Ekrem Kahriman iz Komunalnog udruženja u entitetu FBiH.

“Cijeli taj sektor je bio dotakao dno, ja bih rekao iz kojeg je to godinama poboljšavano, ulagano, obuka, edukacija osoblja, osposobljavanje”, smatra Vlado Reljić iz Udruženja vodovoda u RS-u.

Da bi se situacija popravila, predloženo je da se na višem nivou vlasti formira regulatorno tijelo koje bi određivalo cijenu vode. U izradi je učestvovala Agencija za razvoj Ujedinjenih naroda.

Troškovi resursa

“Odobravanju takve visine cijene vode, koja zaista pokriva sve odnosne troškove, pa i troškove resursa, a ne nauštrb lokalne zajednice, odnosno socijalnog mira u toj istoj lokalnoj zajednici na odobravanje. Čak dozvoljavamo da ta ista lokalna zajednica kaže, OK, hoćete nižu cijenu, odbravamo je, ali svu razliku ćete platiti iz lokalnog proračuna”, zaključio je Vučijak.

“Prema podacima Svetske banke, BiH jedna je od zemalja ovog regiona koja ima najveći broj obnovljivih vodnih resursa. Zato mnoge građane čudi podatak da je veliki broj vodovodnih preduzeća pred propadanjem, a sve je veći broj ljudi koji imaju problema u vodosnabdevanju“, izvijestio je reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera